Mai mult de jumătate dintre primăriile Bihorului, cele conduse de PNL şi PDL, ar trebui să-şi cedeze reciproc poziţiile de secund. În virtutea fuziunii pe repede înainte dintre PNL şi PDL, cele două partide trebuie să reconfigureze majorităţile locale în doar câteva săptămâni.
Primarii Bihorului nu mai merg încolonaţi să îndeplinească ordinele de la centru. Aleşii din fruntea primăriilor îşi fac propriile strategii. Hotărârile de la centru nu mai sunt îndeplinite orbeşte. Influenţa liderilor de partid a scăzut în progesie geometrică cu scăderea fondurilor distribuite de la Bucureşti, recte Oradea, spre teritoriu. Primarii fac propriile înţelegeri locale pentru a fi susţinuţi în realizarea proiectelor lor. Aceasta este concluzia unui sondaj printre primarii Bihorului realizat în urma unei conferinţe de presă organizată la sediul PDL prin care primarii PNL erau somaţi până la 1 august să dea funcţii de conducere administrative democrat-liberalilor şi să formeze majorităţi cu oamenii lui Vasile Blaga. „Nu am nevoie de altă majoritate la Beiuş. PNL are 12 consilieri din 17. Putem colabora cu cei doi consilieri PDL, dar noi avem majoritate”, a spus primarul Beiuşului, Adrian Domocoş. „La Abram va fi doar PNL. Eu nu am candidat sub sigla USL, aici nu a fost USL şi probabil nu va fi nici noua alianţă. PDL are doar un consilier. Eu am o majoritate făcută de mine la început de mandat. Din 13 consilieri, şapte sunt consilieri PNL şi suntem susţinuţi şi de consilierul UDMR”, a explicat primarul PNL de Abram, Gabriel Octavian Nuţaş. „La Aştileu nu există chestiunea aceasta cu majorităţi. Noi funcţionăm pentru comunitate, am sprijinul tuturor. Din 13 consilieri, 6 sunt consilieri PNL, dar sunt susţinut şi de ceilalţi aleşi: 2 de la PDL, 1 PNTCD, 1 PPDD şi 3 PSD. Noi aici vrem să facem treabă, nu avem vreme să acţionăm pe culori politice. Vrem să facem treabă, vrem să facem ceea ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani în comună. Personal, fiind membru în Biroul Politic Teritorial al PNL văd lucrurile în ansamblu, iar acum vreau să mă implic în achiziţionarea unei tărgi acreditate pentru ISU Aleşd, din respect pentru munca acestor oameni, dar mai ales pentru faptul că aceasta ar contribui la salvarea multor vieţii”, a spus tânărul primar al Aştileului Ionuţ Lazăr.
Nici PDL-iştii nu vor
În localităţile în care PDL deţine puterea şi majoritatea în Consiliul Local nu există dorinţa sau apetenţa de a schimba vechile rânduieli. Gheorghe Ienciu are ca secund la Primărie tot un democrat-liberal. PDL are cinci consilieri din 11 şi majoritatea se formează conjunctural, în funcţie de hotărârile dezbătute. „La noi nu se justifică să schimbăm majoritatea şi viceprimarul. Dacă ar fi altul raportul de forţe, atunci am lua în discuţie, dar PNL are la Cărpinet doar doi consilieri”, spune Gheorghe Ienciu. Primarul de Borod, Sorin Sarca, unul dintre „greii” PDL în teritoriu, spune că în comuna pe care o conduce nu are nici o justificare o alianţă PNL-PDL. „Din 13 consilieri, PDL are nouă şi ni se alătură şi consilierul liberal. Ce justificare ar avea să cedăm postul de viceprimar liberalilor? Şi apoi la noi funcţionează şi criteriul competitivităţii”, a precizat şeful Primăriei Borod.
Citiți principiile noastre de moderare aici!