Peste 91% dintre IMM-uri se autofinanţează. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), pe un eşantion de 1.858 întreprinzători.
Din sondaj reiese că IMM-urile au accesul la credite tot mai limitat. „Cerinţele sunt tot mai stricte şi includ garanţiile personale, în vederea obţinerii de finanţare de la instituţiile de credit. Ratele crescute ale dobânzii duc la un grad mai mare de stricteţe a termenilor şi condiţiilor care nu privesc preţul, inclusiv a garanţiilor personale. Băncile utilizează evaluări cantitative standard pentru bonitate, fără ratingurile calitative ca instrument de completare”, explică Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al CNIPMMR. De asemenea, IMM-urile întâmpină dificultăţi în relaţia cu băncile, vizând: lipsa transparenţei privind criteriile specifice bancare privind cererile de finanţare; lipsa de informaţii privind costurile totale ale creditării; nemotivarea adecvată şi constructivă a respingerii cererilor de creditare; birocraţie excesivă; nepublicarea pe site-urile băncilor a informaţiilor complete privind creditarea şi imposibilitatea de a compara uşor costurile creditelor disponibile la diferite bănci.
Propuneri
Pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu băncile, CNIPMMR face o serie de propuneri. Una dintre propuneri este abordarea bancară şi antreprenorială echilibrată a componentelor esenţiale de natură cantitativă şi calitativă, cu promovarea utilizării ratingurilor calitative ca un instrument de completare a evaluării cantitative standard a bonităţii IMM-urilor. Creşterea transparenţei şi competiţiei în sectorul bancar, prin asigurarea publicării pe site-urile fiecărei bănci a unor indicatori cheie este o altă propunere a IMM-urilor. Reducerea birocraţiei prin eliminarea obligaţiilor declarative adiţionale ar uşura accesul IMM-urilor la credite.
Dezvoltarea unui produs comparativ privind ofertele bancare, pentru informarea IMM-urilor, furnizat gratuit, la dispoziţia tuturor IMM-urilor este o altă soluţie propusă.
Colaborarea şi comunicarea permanentă între organizaţiile mediului bancar şi confederaţiile patronale reprezentative în vederea îmbunătăţirii climatului de finanţare a economiei, precum şi valorificarea într-o măsură mai mare a garanţiilor acordate prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare sunt alte propuneri al CNIPMMR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!