Argumentul executivului este că salariile celor cu funcții de conducere din aceste societăți nu au mai fost majorare din 2017. Asta în condițiile în care „contextul economic actual e caracterizat de o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor și de reducere a valorii monedei naționale fapt ce a determinat o creștere a inflației de la 5,1% înregistrată în 2021 la 13,8% în 2022” și „ținând cont de creșterea salariului minim pe economie cu 17,6% în 2023 față de 2022 și de creșterea salariului minim cu 10,8% de la 2021 la 2022”.
[eadvert]
Ideea a pus pe foc opoziția locală, consilierii PSD s-au opus vehement, cu argumente dintre cele mai diverse. Liviu Sabău Popa consideră că, în contextul în care orașul are nevoie să ia credite de sute de milioane pentru proiectele în lucru, nu ar fi deloc un moment oportun pentru majorarea unor salarii care sunt, și așa mari.
PSD-istul a cerut să afle care este, acum, salariul directorului Companiei de Apă Oradea și care este salariul mediu în această societate. La insistențele sale, primarul Florin Birta a trebuit să spună că nu știe dar a promis informația pentru ședința viitoare.
„În momentul în care trebuie să luăm credit de 100 de milioane ca să ducem investiții, vi se pare oportun să aprobăm creșterea salariilor directorilor și membrilor în consiliile de administrație, cei care au cele mai mari venituri din administrația publică locală? Înțeleg că e o decizie greu de luat, având în vedere că sunt toți colegi cu dvs, mă refer la grupul PNL. În anumite companii se face o risipă a banului public în momentul de față”, a zis Sabău.
El a insistat că un director care are două mașini de serviciu luate cu banii jos, nici măcar în leasing, un Hilux și un Ford Raptor, „să mai și mărim salariile, mi se pare cam prea mult”.
„Cred că putem umbla și cu un Logan, cu un Duster, fără probleme”, a mai insistat el.
În replică, primarul Florin Birta a spus că „tot în cadrul Consilului Local, în ultimii 2 ani, ați aprobat indexarea fondurilor de salarii în aceste societăți, cu 9,6% în 2023 și cu 12,6 % în 2022, asta nereferindu-se la salariile directorilor, doar la ale angajaților”.
Birta consideră că proiectele majore, aflate în derulare trebuie „să facem aceste investiții cu cineva. O văd în sală pe dna Silaghi, care se putea duce mâine la o firmă privată, dar care ne aduce investiții private de sute de milioane de euro. În văd pe dl. Ungur în sală, care gestionează proiecte de termoficare de zeci de milioane de euro. Vi se pare normal ca din 2017 până în prezent li s-au indexat salariile cu 15%? Haideți să nu mai fim ipocriți!”, a răspuns primarul Birta.
El a spus că parlamentul a votat mărirea salariilor viceprimarilor, iar la Oradea salariile maganerilor țin pasul cu acesta, fără să-l depășească. A preluat disputa pesedistul Adrian Madar, care i-a spus primarului că „cumva e OK că vă bateți pentru drepturile celor care conduc aceste companii”.
„Nu cred că argumentele dvs se potrivest pentru toți cei afectați de această hotărâre. Așa s-a pornit, că hai să îi încurajăm pe cei care fac lucrurile mai altfel și s-a ajuns la subiectul momentului, pensiile speciale. Așa că, din punctul nostru de vedere, orice idee, orice propunere care încearcă să creeze niște speciali, niște cetățeni, fie ei directori, administratori executivi sau neexecutivi, cărora li se modifică contractul de mandat, să li se majoreze peste rând contractele de mandat, e un fel de tratament special”, referindu-se la directorii și membrii în CA-urile societăților primăriei.
Birta i-a atras atenția că inclusiv consilierilor locali li s-au mărit indemnizațiile.
În prezent, salariile directorilor firmelor Primăriei sunt toate peste 10.000 lei pe lună. Cele mai mari venituri sunt la Termoficare SA, de peste 12.000 lei.
La Compania de Apă, ADP și OTL, salariile sunt de peste 11 mii lei pe lună. Directoarea ADLO, firma care administrează parcurile industriale, are cel mai mic salariu dintre directori, puțin peste 10.800 lei pe lună.
Trimite articolul
XEste momentul sa faceti publice salariile tuturor angajaților platiti din banul cetatenilor. Este nejustificat de mare profitul ADLO, 14 MIL lei in 2022 , iar primarul face imprumuturi, in numele orașului de la banci .Propun referendum local pentru fiecare investitie ,nu mai am incredere in consilierii locali .Ce garantii imobiliare se dau bancii Raiffeisen pentru creditul luat in numele orașului.Rog oradenii sa se implice mai mult pana cand nu este tarziu.Se incalca legi,se expropriază,se minte,se demolează,se fac abuzuri,familii sarace sunt evacuate,iar in pandemie ni s-a incalcat dreptul de a intra in cladire fara a fi vaccinati,pretul parcarilor este aberant pentru rezidenții orașului.
-
Nu va convine votati schimbarea anul viitor . E simplu . Dar prea multi tarani si parveniti in orasul asta!
-
Sunt 1000% de acord cu Dana. Taxe și impozite mari, lucrări “cu duiumu'”…Și împrumuturi. Își bat joc de cetățeni, clar.