Reprezentanţii IMM-urilor susţin necesitatea corelării majorării salariilor bugetarilor cu evoluţia economiei şi raportarea lor la criterii de performanţă. Referitor la viitoarea lege a salarizării unice, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susține necesitatea luării în considerație a câtorva aspecte importante.
Patronatele vor o fundamentare amplă a noii legi, analizarea impactului socio-economic, al impactului financiar asupra bugetului de stat consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani), a modificărilor cheltuielilor și veniturilor bugetare. De asemenea, patronatele consideră necesare propuneri pentru acoperirea creşterilor de cheltuieli (fără creșterea fiscalităţii asupra mediului de afaceri și fără instituirea de noi poveri fiscale pentru întreprinzători), inclusiv calcule detaliate privind fundamentarea modificărilor cheltuielilor bugetare.
„Este necesară corelarea salariilor bugetarilor cu salariile din industrie, astfel încât salariile din sectorul public să nu fie mai mari decât salariile din sectorul privat, pentru a preveni apariţia unor discrepanţe nejustificate, generatoare de multiple efecte negative (inflaţie, falimente sau necompetitivitate la export etc.)”, susţine Ioan Mintaş, prim-vicepreşedinte al CNIPMMR.
În funcţie de performanţă
Stabilirea salariilor bugetarilor trebuie făcută în cadrul unor limite minime şi maxime, pentru fiecare post, cu obligaţia plăţii salariului minim corespunzător postului şi cu criterii obiective de acordare în fiecare lună/trimestru a sumelor peste nivelul minim, în funcţie de responsabilităţile postului, munca efectiv depusă, cantitatea şi calitatea acesteia, rezultatele înregistrate şi contribuţia la realizarea scopului şi obiectivelor instituţiei publice, astfel încât să se plătească salarii în funcție de activitatea desfăşurată şi performanţele înregistrate de fiecare bugetar în parte.
CNIPMMR mai susţine deblocarea fondurilor europene și a investițiilor publice, pentru a se asigura baza necesară creșterii veniturilor bugetare care să susțină creșterile salariale.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii patronatelor cred că este necesară o reformă profundă a sistemului bugetar, îmbunătățirea soluțiilor de guvernare, digitalizarea administrației publice, cu restructurarea posturilor din administrația publică locală și centrală care întrețin nejustificat birocrația, raportat la numărul foarte mare de bugetari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!