În cadrul unei conferințe de presă, Traian Bodea, liderul ALDE Bihor și vicepreședintele Consiliului Județean, a criticat măsura municipalității de a majora impozitele cu 20% și creșterea prețului gigacaloriei la 225 de lei, apreciind că dispoziția este una forțată, luată fără a ține seama de împovărarea cetățeanului de rând.
,,Creșterea impozitului cu 20% și mărirea prețului gigacaloriei vin fără să fie anunțate din timp, fiind îmbrăcate ca și o tăiere a Guvernului a cotei unice de la 16% la 10%. Dar fără să fie pregătită și să ofere și alte alternative, în fară de aceea de a aplica și a pune pe orădean o sarcină mai mare”, a afirmat Bodea.
Acesta a arătat că localități, precum Clujul, Brașovul ori Ploieștiul etc., nu au aplicat similar aceste majorări substanțiale, pe care Bodea le consideră nejustificate din punct de vedere economic.
,,De ce aceste majorări se fac atât de ad-hoc pe principiul că din bugetul Municipiului Oradea vor pleca prin această diminuare 9 milioane de euro. De ce suntem unici ca exemplu? Suntem printre puținele municipii care am zburat cu 20% impozitele. Din ceea ce știu, la ora actuală, marea majoritate a municipiilor nu au luat încă această măsură, iar dacă o vor lua s-ar putea să crească aceste taxe cu un procent de 4 sau 5%. De ce noi creștem cu 20%?”, se întreabă liderul ALDE, propunând o simulare la nivel național pentru a vedea unde ne aflăm cu taxele comparativ cu celelalte municipii din țară.
În opinia sa, s-ar putea să descoperim că ocupăm locurile fruntașe la scumpiri și taxele locale, atât la impozite, cât și la apă, canal ori alte servicii.
Alternative
Pe de altă parte, Bodea susține că municipalitatea ar fi putut alege o altă cale pentru a diminua impactul negativ al scăderilor veniturilor la bugetul local. O alternativă propusă de Bodea ar fi fost prelungirea duratei investițiilor care se fac în oraș, o eșalonare a acestora pe un termen mai lung, cu un an sau doi.
Prin aceasta, Bodea nu sugerează o sacrificare a investițiilor, cât o variantă pentru ca o mare parte din populația municipiului să nu resimtă aceste majorări (oameni săraci, vârstnici, persoane care locuiesc în chirie, familii mari cu probleme financiare).
,,Nu se gândește nimeni la omul de rând, ci strict la un pod, la Piața Ferdinand. Nu spune nimeni să nu facem aceste investiții, dar nu te obligă nimeni să fugi cu ele ca să le execuți într-un an, dacă simți că suportabilitatea pe buget și sarcina pusă pe orădeni este prea mare. Este ca și într-o familie, când vrei să faci o investiție, când vrei să-ți faci o casă. Dacă simți că nu ai bugetul necesar să o termini într-un an sau doi, o faci în patru. Asta nu înseamnă că renunți la o face. Dar înseamnă că mănânci în această perioadă, îți trimiți copiii la școală, te îmbraci, ai toate cele necesare în casă, nu neapărat că-ți sugrumi familia pentru tu îți construiești casă”, a exemplificat Bodea, care crede că există șanse foarte mari ca, în primăvară, când se va contura bugetul municipiului, veniturile să fie similare chiar și după scăderea cotei unice de impozitare, pentru că – este de părere el, ,,s-ar putea să iasă la suprafață o parte din economia neagră, angajările să fie mai multe și totodată majorările salariului minim pe economie să aducă o impozitare mai mare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!