Berăria artizanală Bers Nova a organizat, în premieră, în Cetatea din Oradea festivalul Maifest- mai tradițional, mai aproape. Evenimentul a debutat duminică, 30 aprilie și se va încheia luni, 1 mai. În cadrul festivalului, orădenii pot cumpăra băuturi și mâncăruri produse în Bihor.
„Vrem să prezentăm oamenii locului, să oferim un lucru de calitate orădenilor şi să le spunem: Iată, ăştia suntem! Orădenii nu s-au împăcat foarte bine până acum cu concepte venite de afară. Noi facem lipeala sufletească. Noi încercăm să stăm în faţa lor ca producători locali, să ne cunoască”, spunea berarul Paul Olău, înainte de deschiderea festivalului.
Atmosfera este întreținută de actorul Alin Stanciu.
Prima zi a festivalului
Deschiderea programului a avut loc în dimineața zilei de duminică, la ora 10. Ceremonia inaugurală a festivalului a început la ora 12, cu participarea specială a viceprimarul Oradiei, Antonia Nica. La ora 14, scena a fost predată ansamblului Tanzgruppe Wilderose Neupalota, pentru un dans în jurul „copacului”. De la ora 15 atenția a fost îndreptată spre … lichide, pentru că artizanii au prezentat mai multe tipuri de bere.
De asemenea, la ora 16, un alt ansamblu maghiar a prezentat un dans.
În jurul orei 17, a avut loc și o demonstrație de gătit mici, după care, lumea s-a înfruptat cu bucurie. Programul a continuat cu concursuri tematice, iar Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, au încheiat ziua cu un dans în jurul copacului.
[eadvert]
Concursuri interactive
În cadrul festivalului, vor avea loc și concursuri de identificat bere, demonstrații de preparat și servit mici, concursuri amuzante de forță și îndemânare. În cadrul acestora, concurenții vor trebui să transporte în viteză halbe printre jaloane. Va fi prezentă și nutriționista Ramona Tomuța. Aceasta va prezenta importanța alimentației sănătoase, iar Nagy Botond, campion la tăiat lemne, va provoca orădenii să se întreacă în tăiat lemne.
Mâncare locală
Maifest înseamnă o ocazie specială ca orădenii să se bucure de micii și berea fabricate de producători locali precum D’ale Porcului sau Bers Nova. Sunt prezenți și producători de vin, printre care și familia Darbont. Cei care iubesc siropurile naturale, vor putea să deguste din cele prezentate de Ramona Mateaș, iar cei cu gusturi mai tari vor putea se înfrupte din pălinca adusă de Nagy Botond. Prețurile la mâncare sunt accesibile, de pildă, prețul un mic variind între 6 și 8 lei. O halbă de bere de la ajunge 11 lei, iar cei care iubesc înghețata pot servi un glob de înghețată care costă 8 lei, sau un milkshake, al cărui preț variază între 15 lei și 20 lei.
„A fost foarte multă lume la festival, s-a vândut foarte bine. Oamenii au început să vină undeva pe la 10 și de atunci întotdeauna a fost o coadă de 10-15 persoane. Atmosfera este foarte bună, muzica e bună, spațiul a fost ales perfect pentru acest eveniment. Festivalul promovează producția locală, tot ce este de vânzare este produs local: micii sunt produși local, pâinea este din Salonta, muștarul, vinul, berea, totul este din Bihor”, a declarat Nicolae Pop.
Spații de joacă pentru copii
Pentru cei mici, organizatorii festivalului au pregătit ateliere de desen și caricaturi, olărit, pictură pe lemn, croșetat, dar și activități sportive. Prețul picturilor variază între 15 și 20 de lei, iar baloanele costă 5 sau 10 lei, în funcție de substanța cu care este umflată.
„Au fost în jur de două ore de agitație, însă pare foarte gol. Au trecut prin atelier între 70 și 80 de copii, aproximativ.”, a transmis organizatoarea spațiului de pictat destinat copiilor, P.A.
Participanții la festival, atât părinții, cât și copii au fost încântați de program, dar și de prețurile solicitante de comercianți.
„ Este o inițiativă lăudabilă, binevenită. Prețurile sunt accesibile, exact așa cum a promis organizatorul. Personal, aș mai vrea să se organizeze astfel de festivaluri. Este foarte plăcut că se poate veni cu copii, fiind un program variat, ne putem simți bine atât noi, cât și cei mici. Este un mod plăcut de a ne petrece după masa, înconjurați de oameni faini”, a spus unul dintre participanții la festival, Capriș Patricia.
Vernisaj foto la festival
Vernisajul expoziției Romanian Grand Circuit, ediția de primăvară, va avea loc în seara zilei de luni, 1 mai, în jurul orei 18. După vernisaj, urmează decernarea premiilor. Vor fi expuse peste 100 de fotografii, care ilustrează portrete sau peisaje, inclusiv din țară. Titlul de cel mai bun autor român a fost desemnat lui Mihai Romeo Bogdan, iar titlul de cel mai bun club din lume a fost câștigat de Eurasia din Rusia. De marți, 2 mai, expoziția se va muta în Piața Unirii, unde va putea fi vizitată de oricine până la finalul lunii mai.
„Este expoziția câștigătorilor celei de a 4-a ediții a Grand Romanian Circuit, ediția de primăvară 2023. Au participat 340 autori din 50 de țări. Au fost 3 categorii, open colour, open Monochrome și Face & body, iar jurații au fost din Lituania, Germania, Nord Macedonia, Singapore, Republica Moldova, Australia Ungaria și România, online”, a transmis organizatorul expoziției, Ovi D. Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!