Un proiect de hotărâre cu acest subiect a fost aprobat, săptămâna trecută, de consilierii locali iar prima localitate vizată este Sînmartin. „Avem solicitări de la comunele din ZMO să gestionăm câinii comunitari şi avem acest interes”, apreciază Bolojan, invocând faptul că, datorită vecinătăţii cu Oradea, sunt multe cazuri în care animalele abandonate în comune, ajung în municipiu. „În Sînmartin vor fi primele intervenţii ale ADP, contra cost”, a precizat edilul.
Pe cât de sigur e edilul orădean de viitoarea colaborare cu Sînmartinul, pe atât de neinformaţi se arată omologii săi din comună. „Vom merge să negociem tarifele cu ADP-ul”, ne-a declarat viceprimarul Nicolae Leuce, cel care a primit, în atribuţii, gestionarea acestei probleme.
În prezent, problema câinilor comunitari este gestionată în Sînmartin în baza unui contract cu o firmă din Satu Mare. Leuce apreciază că aceasta s-a achitat onorabil de sarcina colectării maidanezilor, ridicând lunar până la 20 de animale, până la suspendarea legii referitoare la câinii comunitari. „Am avut o comandă în 26-27 iunie, dar, dim cauza suspendării legii, nu ne-au mai onorat-o”, zice vicele.
Mai mult, Leuce a ţinut să infirme unele zvonuri potrivit cărora firma sătmăreană ar aduna câinii din comună şi i-ar abandona lângă Oradea: „ştiu că nu e aşa pentru că, în timp, am avut mai multe cazuri în care proprietarii şi-au revendicat animalele iar firma ni le-a trimis înapoi, din Satu Mare”.
Tarifele, în jurul cozii
„Celor din Satu Mare le plătim preţ pe câine ridicat. Nu vă pot spune cât, cifrele astea sunt confidenţiale. Măcar până negociem cu Oradea, nu pot spune cât plătim acum”, ne-a mai zis Leuce. Secretomania sa este împărtăşită şi de primarul comunei. „Nu ştiu cât plătim! Nu trebuie să ştie primarul treaba asta, sunt servicii în Primărie care se ocupă”, ne-a repezit Lucian Popuş. „Neştiinţa” sa cade într-un moment nepotrivit pentru comună, din moment ce se află pe punctul de a negocia cu Oradea viitoare tarife.
Mixt Service SRL, firma cu care comuna are contract, nu a manifestat aceeaşi reţinere în a oferi informaţii. Conform acesteia, tariful facturat administraţiei comunei este de 160 de lei plus TVA, pe câine, iar durata contactului este de doi ani, din august 2013 până în august 2015!
Tarife ADP
Proiectul de hotărâre adoptat de consilierii orădeni prevede tarife clare, pentru fiecare activitate în parte, deci lasă puţin loc pentru negociere.
Astfel, ADP taxează 2 lei/km ca şi cheltuieli privind deplasarea autovehiculului specializat, 47 de lei pe oră ca şi „cheltuieli manoperă prindere”. 187 lei pe câine cu titlul de „cheltuieli materiale şi proceduri medicale obligatorii” şi 2 lei/zi/câine pentru cazarea în adăpost.
Citiți principiile noastre de moderare aici!