Acuzată de procurorii DIICOT că a spălat un milion de lei, Maica Mina a fost achitată definitiv în dosarul „Ropharma”, deschis de procurorii DIICOT Mureș, pe 7 decembrie 2013. Aceștia o acuzau pe stareța Mănăstirii Sfintei Cruci că a a sprijinit o grupare organizată axată pe spălare de bani prin intermediul sponsorizării unor lăcaşe de cult.
[eadvert]
Decizia judecătorilor Târgu Mureș a fost luată la 9 ani după trimiterea în judecată a stareței. Ea a fost judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.
Pentru prima infracțiune a fost achitată pentru că fapta nu există, iar pentru acuzația de spălare de bani în formă continuată, pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Reamintim că, pe 4 aprilie 2013, poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT Târgu Mureş au efectuat 23 de percheziţii pe raza localităţilor Târgu-Mureş, Reghin, Iernut, Braşov, Cluj Napoca, Oradea, Iaşi, Vaslui şi Bacău. Potrivit DIICOT, activitatea investigativă a început în iunie 2012, când poliţişti BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea unui prezumtiv grup organizat.
„Începând cu 19 octombrie 2010, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul «sponsorizare», în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei”, comunicau anchetatorii, pe 4 aprilie 2013.
„Sponorizări” false
Potrivit investigatorilor, respectivul cont bancar a fost folosit, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul „sponsorizare” şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice. Astfel, au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale, cu titlul „achiziţie tablă”, „cherestea”, „cv. tablă”, „cv. răsaduri”, „cv. ceară”, „cv. muguri de pin”, „răşină”, „lemn iconostas” diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.
Procurorii DIICOT au dedus că prin activităţile desfăşurate de membrii grupului prezumtiv infracţional, Statul ar fi fost prejudiciat cu 292.480 lei reprezentând impozit pe profit şi pe dividende aferent unor cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei.
„Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale). În final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membrii grupului”, au mai precizat anchetatorii.
Săptămâna trecută, toți cei șase inculpați în dosar au fost achitați pe motiv că fapta nu există – în cazul acuzei de constituire a unui grup infracțional organizat, și că fapta nu este prevăzută de legea penală pentru infracțiunea de „spălare a banilor”. Decizia Curții de Apel Târgu Mureș este definitivă.
Apărătorul Maicii Mina, avocatul Bogdan Bodea, spune că decizia instanței de la Mureș este una justă și nu face decât să confirme ceea ce stareța a afirmat pe tot parcursul procesului: că nu a avut nicio contribuție în săvârșirea niciuneia dintre infracțiunile de care a fost acuzată.
„Această achitare nu poate fi neglijată fiind probabil una dintre cele mai importante soluții pronunțate cu privire la persoane publice din județul Bihor. Importanța este dată inclusiv prin prisma implicațiilor sociale pe care le-a generat acuza injustă adusă maicii starețe, acuză ce punea sub semnul îndoielii integritatea morala a unei fețe bisericești”, a declarat avocatul Bogdan Bodea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!