Conform AFIR, mai sunt disponibili peste 317 milioane de euro în cadrul sesiunilor active pentru depunerea cererilor de finanţare deschise în anul 2016. Aceste fonduri acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 pot fi accesate până la data de 31 octombrie 2016, ora 16:00, data-limită de depunere pentru majoritatea sesiunilor active, sau până la epuizarea fondurilor alocate.
Depuse
AFIR a primit până în prezent 10.634 de cereri de finanţare conforme prin care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare totală de 1,34 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 98% din valoarea totală a alocării PNDR în anul 2016 pentru submăsurile deschise până în prezent. Acum mai sunt fonduri disponibile pentru finanţarea fermelor de familie în sectorul pomicol, pentru procesarea produselor agricole şi pomicole, pentru dezvoltarea fermelor mici, pentru infrastructură la scară mică, dar şi pentru înfiinţarea grupurilor de producători din sectorul agricol şi din cel pomicol.
În cadrul submăsurii 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, până la 31 octombrie, ora 16:00, mai poate fi accesată suma de 3,57 milioane de euro pentru fermele de familie. De asemenea, sectorul pomicol dispune de fonduri pentru finanţarea proiectelor de investiţii, prin intermediul submăsurii 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”. Valoarea totală nerambursabilă a fondurilor neutilizate este de 43,57 milioane de euro. Tinerii fermieri pot depune online proiecte pentru zona montană prin submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, fondurile fiind de 12,64 milioane de euro. Data-limită până la care se pot depune proiecte este 31 octombrie, ora 16:00.
Solicitanţii interesaţi de finanţare pentru procesarea produselor agricole au la dispoziţie fonduri în valoare de 71,53 milioane de euro prin submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole”. Pentru procesarea produselor pomicole, fondurile disponibile prin submăsura 4.2a „Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” sunt de 7,37 milioane de euro.
Proiectele de dezvoltare a fermelor mici prin submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” pot beneficia de investiţii în valoare de aproximatix 79,5 milioane de euro.
În cadrul submăsurii 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” mai sunt fonduri disponibile pentru proiecte în infrastructura de apă/apă uzată. Valoarea fondurilor disponibile este de 63,26 milioane de euro.
Se mai pot depune Cereri de Finanţare pentru înfiinţarea şi dezvoltarea grupurilor de producători, din sectorul agricol şi din cel pomicol, prin submăsurile 9.1 și 9.1a. Valoarea cumulată a fondurilor disponibile pentru grupuri de producători este de 7,1 milioane de euro. Sesiunea de primire a proiectelor pentru sM 9.1 si sM 9.1a se încheie pe 11 octombrie 2016, ora 16:00.
Cereri de Finanţare se pot depune şi pentru crearea sau modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole şi pomicole. Aceste fonduri sunt disponibile prin intermediul Schemei GBER şi de minimis pentru sM 4.2. Valoarea disponibilă este de circa 24,5 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!