În pragul iernii, tot mai mulţi orădeni scormonesc pe fundul bugetelor familiale. O primă statistică a solicitanţilor de ajutor pentru încălzirea locuinţei oferită de Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) arată că, până săptămâna trecută, 8.955 de familii îşi înregistraseră cereri pentru a primi această formă se subvenţie a facturii de termie. Asta în numai câteva săptămâni de la debutul sezonului rece. „În acest an am avut aproape 9.000 de cereri încă din luna noiembrie, în timp ce anul trecut au fost 11.000 de cereri în tot sezonul rece”, spune Gati Gizella, şefa Serviciului Social din cadrul ASCO.
Conform acesteia, legea delimitează sezonul rece cu începere din 1 noiembrie, aşa că factura lunii anterioare nu se subvenţionează. Cei care consideră că se încadrează în condiţiile de acordare a ajutorului termic trebuie să îşi depună cererile şi documentele justificative până pe data de 20 a lunilor de iarnă pentru ca acestea să fie luate în considerare.
Se verifică
„Menţionăm că pentru cererile înregistrate în perioada menţionată mai sus se vor stabili drepturile, pentru luna noiembrie 2012, prin Dispoziţia primarului municipiului Oradea de acordare sau de neacordare. Dispoziţiile nominale emise se vor comunica prin poştă solicitanţilor de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale şi combustibili solizi sau lichizi, iar solicitanţilor de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică direct prin intermediul furnizorului – Electrocentrale S.A. Oradea”, se arată într-un comunicat al ASCO.
Gati a mai spus că legea obligă ASCO să verifice, prin sondaj, 60% dintre cererile înregistrate. Anul trecut, spre exemplu, asta a însemnat întocmirea a 6.000 de anchete sociale la domiciliul solicitanţilor. De reţinut că, pe lângă aceste anchete sociale, declaraţiile pe propria răspundere ale solicitanţilor se verifică şi cu baza de date a Primăriei, existentă la Direcţia Tehnică, unde se poate uşor descoperi dacă solicitantul deţine o maşină, o a doua locuinţă sau alte proprietăţi care să-l excludă de la acest ajutor. „Dacă solicitanţii deţin o cotă parte dintr-un al doilea imobil – teren sau casă, sunt excluşi din start”, a lămurit Gati situaţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!