Unul dintre proiectele pe care Primăria Oradea le-ar putea finanţa în cadrul procedurii de bugetare participativă ar fi în măsură să reducă numărul deceselor în orașul nostru.
De altfel, titlul proiectului, cât şi îndemnul lansat pe reţeaua de socializare facebook, sunt sugestive: „Fii salvator!”/„Votul tău poate salva vieţi”.
Iniţiatorul proiectului este directorul economic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor (SAJ Bihor), ec. Liviu Popa Sabău, care este coordonatorul programului de voluntariat de la SAJ Bihor.
De la orădeni pentru orădeni şi turişti
Proiectul are trei etape, prima fiind cumpărarea şi amplasarea în Oradea a 40 de defibrilatoare automate cu baloane de ventilaţie. Acestea ar urma să fie montate în cutii de plexiglas, pe capac fiind montat un fel de buzunar pentru afişarea instrucţiunilor, dar şi a altor informaţii despre locul unde e montat.
În cadrul celei de-a doua etape a proiectului, orădenii ar fi instruiţi în acordarea primului ajutor de bază. Timp de 6 luni, ar urma ca în sălile de sport de la şcoli să se susţină, în cursul mai multor după-amieze, astfel de cursuri de prim ajutor. Oamenii ar fi anunţaţi din timp la ce şcoală pot merge pentru a învăţa să ajute în spaţii publice şi private, conform pregătirii (de exemplu, un om răpus de un stop cardiorespirator). Se apreciază că în jumătate de an ar putea fi instruiţi aproximativ 5.000 de orădeni.
A treia etapă ar viza o aplicaţie pe telefon prin care voluntarii SAJ Bihor, dar şi cei 5.000 de orădeni instruiţi, ar putea primi, de la dispeceratul Ambulanţei Bihor, o alertă pentru a ajuta un om până când ajung echipajele medicale specializate. Ar primi mesaje cei ce s-ar afla pe o rază de maxim 2 km distanţă de locul solicitării. Începerea manevrelor primare de resuscitare de către voluntari şi orădenii instruiţi până la sosirea specialiştilor în urgenţă ar putea fi salvatoare, ştiindu-se faptul că în caz de stop cardiorespirator, primele 3 – 5 (6) minute pot face diferenţa între viaţă şi moarte.
Orădenii pot vota acest proiect direct pe site-ul Primăriei Oradea (https://www.facebook.com/1738137949767929/posts/2238829093032143/), dar şi în mai multe puncte din oraş, inclusiv la firme, care urmează să fie anunţate de către iniţiator.
În prezent sunt doar două defibrilatoare la Oradea, donate de actorul Şerban Borda, în urma unei colaborări cu voluntarii Ambulanţei Bihor.
Pentru conformitate, redăm conţinutul proiectului cu detaliile tehnice, postat pe site-ul Primăriei Oradea.
Votează proiectul „Fii salvator!” pe site-ul Primăriei Oradea!
Proiectul își propune amplasarea a 40 de defibrilatoare automate împreună cu baloane de ventilație în 40 de puncte aglomerate din oraș. De exemplu, în Piața Unirii, Republicii, Sala Sporturilor, Parcuri Industriale, parcuri etc. De asemenea, se va dezvolta o aplicație pentru telefoanele mobile prin care persoanele ce se înscriu ca și voluntari și au urmat un curs de CPR – prim ajutor vor fi notificate cu privire la cazurile cu persoane inconștiente, cu suspiciune de stop cardio-respirator. Cursurile de prim ajutor vor fi organizate în spațiile Primăriei Municipiului Oradea și în școlile de pe raza municipiului. La aceste cursuri va putea participa oricine și se vor înscrie prin intermediul portalului aplicației. Prezența acestor defibrilatoare automate este esențială, pentru că:
– fiecare minut de întârziere a defibrilării reduce supraviețuirea la externare cu 10%-12%;
– RCP împreună cu defibrilarea, efectuate în primele 3-5 minute de la instalarea colapsului, pot duce la rate de supraviețuire de 49-75%;
– un defibrilator automat utilizează comenzi vocale pentru a ghida salvatorul, analizează ritmul cardiac și instruiește salvatorul să administreze un șoc electric în cazul prezenței FV sau TV rapide.
Ce aduce nou proiectul și de ce este bun pentru comunitate?
La momentul actual, doar 2 locații dispun de defibrilator automat: Teatrul „Regina Maria” și Universitatea din Oradea, defibrilatoare donate de către actorul Șerban Borda, în urma colaborării cu voluntarii Serviciului Județean de Ambulanță Bihor.
Prin implementarea acestui proiect s-ar scurta foarte mult timpul de primă intervenție în cazul unui stop cardio-respirator, astfel încât șansele de supraviețuire ale pacienților să crească exponențial și calitatea vieții să nu fie afectată de eventuale sechele datorate timpului de intervenție.
În cazul implementării programului vom avea în municipiul Oradea alte minim 2.000 de persoane capabile să acorde primul ajutor, pe lângă cei 200 de voluntari ai Serviciului de Ambulanță. Aplicația dezvoltată prin proiect va face posibilă alertarea voluntarilor înscriși și ajungerea cu celeritate la victimă, putând astfel acorda cu celeritate primul ajutor și oferirea unor date importante dispeceratului medical.
Defibrilatoarele automate pot fi folosite de către persoanele fără pregătire medicală, oferă ghidare vocală și evaluează și recomandă acțiunile ce se recomandă a fi întreprinse de salvator.
Cum doresc să mă implic în proiect?
Împreună cu voluntarii Serviciului Județean de Ambulanță Bihor vom asigura cursurile de prim ajutor pentru orădeni.
BUGET ESTIMAT: 190.000 EURO
LOCALIZARE: Oradea
DURATA ESTIMATĂ A IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI: 6 luni
BENEFICIARII PROIECTULUI: Toți orădenii și turiștii ce vizitează municipiul Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!