„Dă-i omului un pește și va avea mâncare o zi. Învață-l să pescuiască și va avea de mâncare toată viața”, ne învață un proverb. Acesta este adevăratul ajutor pe care Direcția de Asistență Socială Oradea dorește să-l ofere persoanelor care au ajuns dependente de ajutorul social, dar care sunt capabile să muncească. Astfel, numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut considerabil. Dacă în 2017, Direcția de Asistență Socială Oradea a avut 461 de beneficiari de ajutor social, în 2019, numărul acestora a scăzut la 291. Dintre aceste persoane, 135 sunt copii, 37 de persoane au certificate medicale, 78 sunt mame sau persoane vârstnice, iar 41 sunt apte de muncă.
„Față de anii anteriori, se poate observa o ușoare scădere, în 2017 am avut 461 de beneficiari, iar în anul 2018 – 333 de beneficiari, doarece colegii mei încearcă să fie foarte atenți când acordăm aceste dosare, astfel încât am ajuns ca procentul beneficiarilor de ajutor social raportat la numărul de locuitori ai municipiului Oradea este de 0,14%”, a menționat Arina Moș, directorul executiv al Direcției de
Asistență Socială Oradea, în cadrul conferinței de prezentare a raportului de activitate al instituției pe anul 2019. Alături de Arina Moș, la ora bilanțului s-a aflat și viceprimarul Florin Birta, coordonator al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.
17.350 de cereri
Conform prezentării, în decursul anului 2019, nu mai puțin de 17.350 de solicitări au fost depuse la DASO prin serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială, ceea ce față de numărul de cereri din anul 2018 reprezintă o ușoară creștere.
În ceea ce privește beneficiile acordate de către DASO în anul 2019 pe baza Legii 416/2001, 101 de persoane singure/familii beneficiază de ajutor social care au beneficiat și de ajutor de încălzire cu combustibili solizi sau lichizi în perioada sezonului rece, au fost 99 de solicitări de ajutor de urgență în valoare de 140.000 de lei, numărul mediu lunar de dosare de ajutor social aflate în plată este de 144, iar aproximativ 300 de persoane sunt beneficiari de ajutor social lunar.
Având în vedere faptul că s-a pus mai mare accent pe munca în folosul comunităţii, neparticiparea la muncă a dus la încetarea acordării ajutorului social, conform Legii nr. 416/2001, aşa cum rezultă din situaţia comparativă, scăzând semnificativ numărul dosarelor de ajutor social.
În acest sens, începând cu luna august 2018, instituţia derulează proiectul „Nu munceşti, nu primeşti”, în cadrul căruia, angajaţii DAS Oradea monitorizează zilnic efectuarea activităţilor de menţinere a curăţeniei în zona blocurilor din str. Voltaire şi străzile adiacente, activităţi efectuate de către beneficiarii de ajutor social şi cantină, care au obligativitatea efectuării unui anumit număr de ore în folosul comunităţii, a declarat conducătorul DASO, Arina Moș.
În anul 2019 au beneficiat de ajutor social 291 persoane, dintre care 135 sunt copii, 37 de persoane au certificate medicale, 78 sunt mame sau persoane vârstnice, iar 41 sunt apte de muncă.
“Față de anii anteriori, se poate observa o ușoare scădere, în 2017 am avut 461 de beneficiari, iar în anul 2018 – 333 de beneficiari, doarece colegii mei încearcă să fie foarte atenți când acordăm aceste dosare, astfel încât am ajuns ca procentul beneficiarilor de ajutor social raportat la numărul de locuitori ai municipiului Oradea este de 0,14%”, a menționat Arina Moș.
Pentru sezonul rece, în anul 2019 s-au depus 612 de solicitări privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, iar ceea ce privește celelalte beneficiile acordate de către DASO în anul 2019, au fost 1506 de beneficiari de indemnizație lunară, din care 1303 persoane adulte și 203 copii, de asemenea DASO a plătit salariul pentru 250 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav.
O altă componentă importantă a activității instituției o reprezintă serviciile și programele sociale DASO. În anul 2018, Centrele sociale multifuncţionale din cartiere au fost revitalizate printr-o serie de activităţi. O parte dintre ele au fost continuate și în anul 2019, când o mare parte a activităților de aici au fost diversificate, astfel încât atât persoanele vârstnice, cât şi tinerii şi persoanele cu dizabilităţi din cartier să petreacă timp de calitate.
Au fost inițiate programe noi pentru copii cu ajutorul voluntarilor și a ONG-urilor, în mai multe centre multifuncționale sunt organizate meditații la limba și literatura română, engleză și germană, precum și ore de matematică.
“Programul «O şansă în plus», derulat de instituţia noastră începând cu luna septembrie a anului trecut, vine în sprijinul copiilor din familii cu posibilităţi financiare limitate şi se realizează cu sprijinul voluntarilor, în special profesori. Este un program de meditaţii la limba şi literatura română şi la matematică, în perioada septembrie – decembrie 2019, 34 de copii din clasele V-VII participând la ore şi beneficiind de o masă caldă cu sprijinul gratuit al SC Select Catering”, a declarat Arina Moș.
DASO are în subordine și coordonarea creșelor din Oradea. În luna iunie 2019, în sesiunea de depunere a dosarelor de înscriere a copiilor la creşă pentru anul şcolar 2019-2020, s-au înregistrat 645 solicitări de înscriere pentru 258 de locuri disponibile, instituţia aflându-se în imposibilitatea de a da curs tuturor cererilor. Pentru a onora o mare parte a solicitărilor pentru creşă, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea, în luna martie 2019 s-a deschis o nouă creşă, Creşa nr. 14, „Micul Prinţ”, situată pe str. Iuliu Maniu nr. 46, cu o capacitate de 40 de locuri, a menționat directorul.
În ceea ce privește eficientizarea Centrului de Îngrijire şi Educaţie Timpurie – Creşe, în anul 2019 a continuat programul “Școala părinților”. În cadrul acestuia, peste 400 de părinţi ai copiilor de vârstă antepreşcolară, şi nu numai, au beneficiat, în cadrul întâlnirilor lunare, de consiliere şi sprijin din partea specialiştilor, pe diverse teme: neascultarea, anxietatea de separare, accesele de plâns, adaptarea copiilor la creşă şi trecerea de la creşă la grădiniţă, alimentaţia sănătoasă. A avut loc 9 întâlniri cu părinții, la care specialiști din domeniu au susținut diferite teme părinților.
În cadrul Campaniei “SINGURI ACASĂ – ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”, s-a organizat o tabără de vară pentru 20 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, activitatea desfăşurându-se la Centrul de Îngrijire de Zi, situat pe str. Traian Lalescu nr. 3C. Aici copiii s-au bucurat de activităţi distractive şi educative pe parcursul a 7 zile.
Directorul DASO a prezentat și activitatea celorlalte instituții aflate în subordine, astfel, Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, a acordat servicii la 50 de copii din familii aflate în situație de risc social, dezorganizate, asistate social care au beneficiat de serviciile centrului, două mese pe zi, activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere și orientare școlară. Au avut loc 35 de acţiuni cu scop informativ-educativ pentru copii şi părinţii acestora, fiind abordate diferite teme de interes atât pentru părinţi, cât şi pentru copii.
De serviciile oferite în cadrul Adăpostului de noapte, situat pe str. J. Gutenberg nr. 8, au beneficiat 205 persoane pe tot parcursul anului 2019. Persoanele au primit consiliere psiho-socială şi de grup, sprijin şi suport în vederea deprinderii unui mod de viaţă independent şi pentru depăşirea situaţiei de vulnerabilitate. 26 de persoane au fost sprijinite să se întoarcă la domiciliu.
La Centrul Comunitar Gutenberg au fost ajutate 32 de persoane. 14 persoane au fost îndrumate şi s-a intermediat pentru ei în vederea obţinerii actelor de identitate, internării în instituţii de asistenţă socială sau de sănătate, sau sprijin în întocmirea dosarelor pentru obţinerea unor beneficii sociale.
Echipa mobilă de intervenţie a fost sesizată la 2 cazuri de violenţă domestică, agresorul fiind extras şi cazat la Adăpostul de noapte pe perioada ordinului de protecţie provizorie. Procedura de urgenţă în cazurile de violenţă domestică se aplică potrivit Legii nr. 217/2003 şi a Ordinului nr. 2525/2018.
La Centrele sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, 50 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală, iar 10 au părăsit centrele, fiind integrate socio-profesional.
În Centrele de cazare temporară nr. 2 şi 3, situate pe str. Atelierelor, au fost cazate 132 de persoane care au beneficiat de sprijin în vederea obţinerii unui loc de muncă şi consiliere în vederea deprinderilor cu un mod de viaţă organizat.
DAS Oradea a derulat anul trecut, alături de cele menționate mai sus, şi alte programe şi servicii, precum: organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, Gala Voluntariatului, programul „ACCES-OR”.
La finalul conferinței, viceprimarul Florin Birta a precizat: “Doresc să fac doar câteva precizări la expunerea făcută de directorul DAS Oradea, şi anume, dacă observăm că sunt tot mai puţine persoane fără adăpost şi persoane care practică cerşetoria, se datorează în mare parte DAS Oradea și Poliției Locale Oradea. De asemenea, mă bucură să văd că de la an la an, părinţii au tot mai mare încredere în serviciile acordate în creșe, unde copiii sunt fericiți, iar părinții mulțumiți. O felicit pe dna Arina Moș şi pe colegii dânsei, le mulţumesc pentru implicare și îi asigur că vom continua să sprijinim toată activitatea DASO. Un oraș nu se poate dezvolta cum trebuie fără servicii de asistență socială, care fac bunul mers al lucrurilor în Oradea. Vă doresc mult succes în continuare!”
Trimite articolul
XWait a minute!!!
Firma aia “select catering” nu functioneaza cumva fara toate avizele in interiorul fostei fabrici Olimpia zisa si Solidaritatea?
Si nu presteaza servicii de “catering” adica duce mincare cu sufertasul la parchet si instante, pentru procurori si judecatori flaminzi?
Nu cumva tot ei servesc laturile la pret de restaurant de lux in beciul primariei condusa de Ilie Tete d’oeuf ( cap de ou in franceza ) beci botezat “cantina Primariei”?
Si o ultima intrebare, nu e conflict de interese pentru primarul Ilie Tete d’oeuf ( cap de ou in franceza ) si firma asta care livreaza haleala in parteneriat cu primaria, fiind stiut faptul CA CAteringarii se lauda cu protectia sinistrului personaj mai sus aratat?
-
perfecta dreptate davidescu noi cetateni suntem sobolani lui bolovan a scazut si ajutoru social in scadere prin coruptie cetatenilor saraci li se cere imposibilu ca asa vor lideri corupti scapane doamne de mafia bolovan
-
Alin, citești greșit, scrii greșit și gândești strâmb. Nu-i bai că gândești greșit dar măcar scrie corect.
-
-
Ești f. bine informat. E vba de patroni membri pnl, la select catering.
Şi nu cumva ați mărit chiriile la asistaţii sociali, chiriilie, chirilie, chirilie, chir ilie, de cateva ori?
Solicitări creșă 645, locuri disponibile 285. Se deschide o creșă nouă cu 40 de locuri “Pentru a onora o mare parte a solicitărilor pentru creșă”. Înseamnă că a mai rămas o mică parte de 320 de solicitări nerezolvate. Fie …