La prima vedere, faptul că în judeţul Bihor a crescut numărul persoanelor fără loc de muncă, dar şi al angajărilor pare paradoxal, în condiţiile în care populaţia judeţului nu a sporit. La sfârşitul lunii ianuarie 2015 erau în evidenţele AJOFM Bihor 11.111 şomeri, cu 342 mai mulţi decât la sfârşitul lunii ianuarie 2015. „Creşterea numărului de şomeri este o creştere forţată, datorată acţiunii noastre. Foarte mult a crescut numărul şomerilor neindemnizaţi. Am avut acele acţiuni din poartă în poartă prin care încercăm să atragem şomerii neindemnizaţi, pentru a le oferi serviciile noastre. A mai fost Bursa Factor când am înscris în baza noastră de date peste 900 de persoane”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Persoane care caută un loc de muncă sunt mult mai multe în evidenţele agenţiei în prezent. Directorul executiv al AJOFM Bihor spune că nu-l sperie creşterea numărului de şomeri, dacă aceştia se află în căutarea unui loc de muncă şi nu în căutarea unei asistenţe sociale.
Pe de altă parte, cu toate că a crescut numărul total de şomeri, a scăzut numărul şomerilor neindemnizaţi. La 28 februarie, la AJOFM Bihor erau înregistraţi 2.989 de şomeri indemnizaţi, cu 1.374 mai puţini faţă de luna februarie 2014.
Bursa Factor, rentabilă
Au existat discuţii cum că organizarea Bursei Factor, în februarie, la Centrul de Afaceri Trade Center ar fi fost prea scumpă la costul de peste 20.000 de lei. „Într-adevăr, când te gândeşti, este o sumă mare. Dar la acea bursă au fost prezente peste 1.300 de persoane, 877 au fost selectate în vederea angajării şi până în prezent au fost angajate peste 400 de persoane. Doar în ultimele opt zile au fost angajate 177 de persoane. Asta înseamnă că avem un cost unitar de 50 de lei pe om ca să transformăm o persoană asistată într-un contribuabil, care, cel puţin după 30 de zile de angajare contribuie cu peste 600 de lei/lună la bugetul statului, cred că este cea mai bună afacere posibilă”, este de părere Békési Csaba. Acesta a anunţat că şi „Bursa generală a locurilor de muncă” va avea loc tot la Tradea Center Oradea.
Şomajul indemnizat a scăzut şi prin cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Bihor. În prezent sunt organizate 33 de cursuri de formare profesională pentru 726 de persoane. Cursurile organizate de agenţia judeţeană sunt pentru meserii cerute pe piaţa muncii, gradul de angajare în urma absolvirii acestor cursuri fiind de peste 75%.
Prin Programul de Ocupare a Forţei de Muncă în anul 2015, AJOFM Bihor îşi propune încadrarea în muncă a cel puţin 8.850 persoane din care 6.700 persoane prin acordarea serviciilor de mediere a locurilor de muncă vacante. Până la data de 28.02.2015, 1.049 persoane aflate în evidenţa agenţiei au fost ocupate pe piaţa forţei de muncă din judeţul Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!