Tinerii fermieri pot primi până la 60.000 de euro, sprijin nerambursabil care se acordă pentru o perioadă de maximum cinci ani. Măsura va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, să se instaleze ca şefi/conducători ai exploatației. Prin această sub-măsură se urmăreşte și preluarea exploataţiilor agricole în mod integral de la fermierii în vârstă, creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri, încurajarea familiilor tinere de a se stabiliza, cu efect pozitiv asupra economiei naţionale, în ansamblul său. Sprijinul financiar va fi acordat pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploatației pe care o va conduce. Intervenția prin această sub-măsură va creşte numărul de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie şi care vor fi încurajați să realizeze investiţii, să se asocieze, să participe la lanţurile scurte de aprovizionare. Instalarea reprezintă înregistrarea pentru prima dată cu o exploatație de dimensiune între 15.000 euro și 50.000 euro, valoarea producţiei standard, conform prevederilor legale (ex: în baza de date APIA prin LPIS și/sau sistemul de identificare al animalelor din cadrul ANSVSA). „Majorarea plafonului la suma de 60.000 de euro este benefică, aceasta este o sumă corectă pentru un tânăr fermier”, spune Cristan Buzlea, directorul OJPDRP Bihor. Conform statisticilor instituţiei, 837 de tineri fermieri bihoreni care au depus proiecte în sesiunea 2007-2013 au primit prima de instalare a căror valoare totalizează peste 22 milioane de euro. Dintre aceştia, 342 au intrat la a doua tranşă de plată.
Condiţii
Banii prin această măsură se acordă pentru instalarea tinerilor ca șefi de exploatație şi demararea unei activităţi agricole. Sprijinul va fi acordat sub formă de primă (forfetară), pentru activităţile prevăzute pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Planului de Afaceri pentru a facilita tânărului fermier începerea activităților agricole. Sprijinul se acordă pentru activităţile prevăzute pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Planului de Afaceri, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza în cadrul legislativ naţional. Toate cheltuielile şi activităţile relevante pentru implementarea în bune condiţii a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile. Solicitantul trebuie să deţină o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 15.000 şi 50.000 euro. De asemenea, solicitantul trebuie să dețină sau să dobândească compețențe sau calificări profesionale specifice până la finalizarea proiectului, solicitantul trebuie să demonstreze înaintea celei de-a doua tranșe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploatației, prin producția proprie comercializată în procent de minim de 30 % din valoarea primei tranșe de plată. Planul de Afaceri trebuie să prevadă creșterea exploatației proporțional cu sprijinul public nerambursabil solicitat. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum cinci ani. Cuantumul maxim al sprijinului este de până la 60.000 euro.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat sub formă de primă în două tranşe, astfel, 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare şi 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare. Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de îndeplinirea implementării corecte a obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!