Mai multe școli din Oradea și din județ au fost acreditate Erasmus, pentru șapte ani, în domeniile: educația adulților, educație școlară, formare profesională.
[eadvert]
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) a publicat lista cu rezultatele selecției la procesul de acreditare Erasmus în domeniile educația adulților, educație școlară, formare profesională.
Până în 29 octombrie 2020, organizațiile sau școlile au putut solicita o acreditare Erasmus individuală pentru instituțiile lor sau o acreditare Erasmus în calitate de coordonatori ai consorțiului de mobilitate. Nu era necesar ca solicitanții să fi avut o experiență anterioară în raport cu Erasmus+ (2014-2020).
Acreditarea Erasmus este un instrument pentru acele organizații și instituții care se ocupă de educația și formarea adulților, de învățământul profesional și tehnic (VET) și de educația școlară, disponibile pentru schimburi și cooperare la nivel transfrontalier. Acordarea acreditării Erasmus confirmă faptul că solicitantul a elaborat un plan de implementare a unor activități de mobilitate de înaltă calitate, în cadrul unui efort mai amplu de a-și dezvolta organizația sau instituția.
„În luna august 2020, Agenția a lansat o campanie de acreditare a școlilor și asociațiilor pe trei domenii: educația adulților, educație școlară și formare profesională. A fost nevoie de o sumedenie de documente. Zilele trecute, Agenția a publicat lista cu rezultatele și ne bucurăm să ne aflăm printre cei selectați”, a explicat prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Teme propuse și acceptate
Potrivit acestuia, Colegiul „Onisifor Ghibu” a depus proiecte pentru două dintre domeniile de interes – educație școlară și formare profesională.
Astfel, pentru educație școlară, prima temă este „Cyber Bullying”. În cadrul proiectului, 23 de profesori, 49 de elevi și șapte profesori însoțitori ai elevilor vor participa la diferite mobilități în țări europene.
O altă temă este „Tolerența”, iar zece profesori, 28 de elevi și patru profesori însoțitori vor participa la schimburi de experiență pe acest subiect, în alte țări de pe bătrânul continent.
Cel de-al treilea proiect propus este legat de „Competențe digitale”. 20 de diriginți și învățători vor deprinde mai multe competențe în domeniul IT, în școli și instituții din alte țări europene.
Un alt proiect are ca temă „Protecția mediului”. Prin intermediul acestuia, 20 de profesori, 84 de elevi și 12 profesori însoțitori pentru elevii participanți vor avea schimburi de experiență în afara țări.
Proiectul cu tema „Comunicarea” va duce 11 persoane în schimburi de bune practice în Europa: trei directori și 8 membri din rândul personalului didactic auxiliar.
Pentru domeniul de formare profesională, elevi de la specializarea Matematică-Informatică a Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea (câte 16 elevi din fiecare generație până în anul 2027) vor efectua stagii de formare într-o altă țară europeană.
Câștigători
Și proiectele depuse de Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea și Liceul ,,Nicolae Bolcaș” din Beiuș, în domeniul educație școlară, se regăsesc pe lista celor selectați pentru exercițiul financiar 2021-2027.
Asociația ACTA a fost printre cei desemnați câștigători în domeniul educației adulților.
Pe zona de formare profesională din Bihor au fost selectate proiectele depuse de Liceul Tehnologic Dobrești, Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Tehnic „Avram Iancu” Ștei, Liceul Tehnologic Horea” Marghita, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta și Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș.
„După afișarea acreditărilor, urmează să depunem proiecte pentru fiecare an în parte din exercițiul financiar 2021-2027. Este o noutate, pentru că până acum nu existau aceste acreditări”, a mai explicat Iulius Timar.
Organizațiile acreditate Erasmus vor obține un acces simplificat la oportunitățile de finanțare din cadrul acțiunii-cheie nr. 1 a viitorului program (2021-2027).
Citiți principiile noastre de moderare aici!