Primăria orașului Aleșd a înțeles că fără a investi în imobilele în care învață copiii nu se poate vorbi de un sistem de învățământ care să aducă performanță. O dovadă în acest sens sunt investițiile pentru care primarul Ioan Todoca și angajații din primărie au obținut finanțări europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Reabilitarea energetică a clădirilor principalelor unități școlare și dotarea cu aparatură performantă sunt principalele direcții ale proiectelor care au obținut finanțare și care sunt în curs de execuție, cu termene de finalizare la finele acestui an. Primarul Ioan Todoca este optimist că proiectele derulate în domeniul educației vor fi implementate înainte de termenele stabilite.
Proiectul de la Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” cuprinde lucrări de eficientizare energetică a corpului vechi de clădire și a sălii de sport, prin înlocuirea ferestrelor, înlocuirea sistemului de încălzire cu unul modern, cu pompe de căldură, anveloparea exterioară a imobilelor, amplasarea de panouri fotovoltaice. Valoarea proiectului este de 9.729.925,27 lei. Stadiul lucrărilor a ajuns la 30%, urmând ca proiectul să fie finalizat până la finele anului 2025. Proiectul de eficientizare energetică a celor trei corpuri de clădire de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” prevede înlocuirea ferestrelor și montarea de jaluzele electrice, realizarea unui sistem de încălzire în pardoseală și utilizarea pompelor de căldură și amplasarea de panouri fotovoltaice pentru reducerea costurilor cu energia electrică. Valoarea proiectului este de 6.949.009,34 lei, iar lucrările sunt la un procent de execuție de 30%. Eficientizarea energetică a Grădiniței cu program prelungit din Aleșd are o valoare de 7.650.096,33 lei, iar stadiul actual de execuție a ajuns la 35%, termenul de predare fiind decembrie 2025.
Un învățământ modern înseamnă și dotarea cu sisteme care să permită predarea în sistem online și să asigure accesul elevilor la tehnologii cât mai noi. În cadrul proiectului derulat de Primăria Aleșd, sunt vizate următoarele investiții: trei laboratoare de informatică dotate cu tablă interactivă, suport tablă, sisteme all-in-one, laptopuri, cameră de videoconferință, 107 săli de clasă/grupă din unități de învățământ preuniversitar/săli pentru activități extrașcolare dotate cu echipamente digitale pentru organizarea învățării în mediul virtual (dintre acestea, trei sunt noi), table interactive, routere, scannere, ochelari de realitate virtuală, microscop digital. Trei laboratoare de științe din unități de învățământ preuniversitar vor fi dotate cu echipamente digitale, unul fiind de științe (nou înființat), unul de biologie, unul de chimie-fizică. Nouă cabinete școlare din unități de învățământ preuniversitar/unități conexe vor primi mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale. Dintre acestea, șase sunt noi. Investiția vizează trei cabinete școlare, trei cabinete de asistență psihopedagogică și trei săli de sport. Valoare totală a întregului proiect este de 7.015.756,86 lei, fondurile fiind asigurate tot din PNRR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!