Pe lângă secetă, la Forosig, comuna Holod, localnicii se confruntă și cu o defecțiune care a făcut ca în două ore să aibă loc golirea totală a rețelei comunei și a bazinului de apă, adică o pierdere de 500.000 l de apă de fiecare dată când s-a încercat umplerea bazinului.
“De aproximativ o săptămână ne confruntăm cu mari probleme legate de distribuția apei, în special în localitatea Forosig. Încercăm să găsim sursa problemelor și remedierea acesteia. Până acum am ajuns la concluzia că între satele Hodiș și Forosig există o pierdere foarte mare de apă pe care nu am identificat-o până acum. În cursul ultimelor două zile, am oprit și pornit apa de două ori către satul Forosig de la bazinul situat în Hodiș iar în termen de nici 2 ore a rezultat golirea totală a rețelei comunei și a bazinului de apă, aceasta însemnând o pierdere de peste 500.000l de apă de fiecare data”, spune primarul de Holod Sandu Săsăran.
Primarul face apel la localnicii care pot identifica ca fiind generatori ai situației “posibile fisuri mari, consumatori excesivi de apă sau posibile puncte unde se poate scurge o cantitate însemnată de apă “ să înștiințeze Primăria Holod.
[eadvert]
La Pomezeu, primarul Ioan Șora e radical: “Uzi grădina din coloana de apa potabilă în comuna Pomezeu și esti depistat, se suspenda furnizarea”.
La Lugaș;, primarul Șorban Levente anunță că pe parcursul nopții, comuna rămâne fără apă. Aceasta fiindcă cei care udă grădinile o fac noaptea și nu ziua atunci când căldura e toridă și afectează astfel culturile. “Apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor! Se întrerupe furnizarea apei noaptea între intervalul oral 00- 06.
Având în vedere temperaturile crescute și lipsa precipitațiilor din ultima perioadă, Serviciul Public de Furnizare al Apei Potabile Lugaș face încă un apel către consumatori să evite utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor. Acest lucru este cu atât mai necesar în sezonul estival, când crește consumul menajer al apei de la robinet”, spune primarul. Sorban
Levente explică că de mai multe ori s-a atras atenția că sistemul de aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației. Astfel, folosirea de către unii utilizatori a apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea.
„Urmare a secetei, s-a ajuns la o reducere a debitelor de apă ale sursei, de aceea se întrerupe furnizarea apei noaptea între intervalul oral 00- 06 . Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează.
Din păcate, de-a lungul timpului s-au depistat însă și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă. Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, reprezentanții Serviciul Public de Furnizare al Apei Potabile Lugaș reamintesc că o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii”, e mesajul primarului Sorban Levente.
La Balc, primarul Sorin Sabău spune că face eforturi pentru a reveni la un program normal de furnizare a apei scop în care în 17.06.2022 a fost încheiat contractul pentru achizitia unui bazin de 300 mc, adică unul de trei ori mai mare decât cel existent care alimentează localitățile Balc și Săldăbagiu de Barcău. Bazinul ar putea fi livrat în 4-6 săptămâni.
„Cu ajutorul acestui bazin vom reuși să stocăm mai multă apă și să revenim la un program normal. Îi rog pe toți cetățenii care irigă grădinile, gazonul, florile să încerce să o facă din propriile fântâni, deoarece forajele nu fac față să alimenteze cât se consumă datorită temperaturilor ridicate”, spune primarul Sorin Sabău.
Trimite articolul
XSe anunta ploi torentiale, vijelii, nenorociri.
De ce in alte tari europene se poate face stați de irigare si la noi nu? Suntem puturosi prosti sau pur si simplu neam obisnuit ca sa cerem ajutoare de la stat ca vezi doamne a fost seceta toată vara.
In comuna Holod, de cand cu noua conducere sunt tot timpul probleme cu apa, in special in Forosig si Hodis, iar domnul primar gaseste tot timpul alti vinovati pentru aceste probleme, nicioadata o rezolvare. Oare in localitatea Holod nu e seceta , nu sunt pierderi sau de ce acolo nu se opreste niciodata apa de la retea? Sau Hodisul si Forosigul sunt prea putin importante pentru dansul si daca nu au oricum posibilitatea sa isi foreze fantani, nu merita sa aiba nici apa de la retea? Sa nu mai amintim de Valea Mare unde nici nu exista retea de apa si unde primordial a fost ca primaria sa taie plopii de pe marginea drumului.
Cert este ca nu are o rezolvare a problemelor acestora si interesul dansului principal se pare ca este sa se posteze pe retelele de socializare cu niste explicatii puerile si fara sens despre ‘realizarile’ si involutia comunei din mandatul dansului de pana acum
E desigur vorba de interval oraR si nu oraL, dar fiecare cu ce e mai obisnuit 😉
Consilul judetean ar trebui sa introduca o taxa pt combaterea secetei. Prea se lasa liber pt agricultori, o taxa ar face bine , numai asa s-ar putea face sisteme de irigatii
Îi spune cineva primarului Șorban Levente că plantele NU se udă cînd temperatura e prea mare? Se udă fie seara fie dimineața devreme pe motiv că atunci cînd e prea cald apa se evaporă foarte repede și lasă sărurile la suprafață (ceea ce e nașpa de tot pentru plante).
-
Iti spune cineva ca uzi cand vrei dar NICIODATA de la reta?