4.139 de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a din Bihor vor susține, în perioada 22-25 martie 2021, simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat.
[eadvert]
La nivelul județului sunt constituite 48 de centre în care se vor organiza simulări ale probelor la examenul de bacalaureat.
„Din datele comunicate până în prezent, câte o clasă de la Colegiul Național «Mihai Eminescu» Oradea și Colegiul Național «Onisifor Ghibu» Oradea nu vor susține simularea, deoarece la nivelul acestor grupe de elevi au fost diagnosticate cazuri cu Covid-19. De asemenea, patru clase de la Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai nu vor susține simularea, deoarece la nivelul localității rata de incidență este de peste 6 la mia de locuitori”, a declarat Florin Negruțiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 09:00, accesul elevilor fiind permis până la ora 08:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele de la simularea examenului național de bacalaureat este de trei ore.
„În organizarea și desfășurarea simulărilor naționale, se aplică toate prevederile legale actualizate, în vigoare, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-Cov2. Potrivit Ordinului ministrului Educației nr. 3449 din 05 martie 2021, notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog, decât prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului”, a precizat inspectorul școlar Florin Negruțiu.
Rezultatele simulărilor se vor afișa pe data de 31 martie 2021.
Egalitate de șanse
Elevii care nu pot susține simulările la examenul de Bacalaureat mai au o șansă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat pe pagina sa de facebook că elevii din școlile și liceele unde incidența cumulată în utimele 14 zile a depășit 6/1000 de locuitori vor putea susține aceste simulări după încetarea măsurilor de carantinare. Un calendar în acest sens va fi aprobat de inspectoratele școlare, până cel târziu în 15 mai 2021. În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare.
De asemenea, a mai precizat ministrul, pentru asigurarea protecției sanitare, unitățile de învățământ vor putea decide, în funcție de infrastructură, c, în zilele în care se organizează simulări ale examenelor naționale, activitatea celorlalte clase să se desfășoare online, indiferent de scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor valabil în zilele respective. Ordinul de Ministru se va publica în cursul zilei de azi în Monitorul Oficial.
„Având în vedere recentele evoluții epidemiologice, pentru a asigura pregătirea nediscriminatorie în vederea susținerii examenelor naționale (determinante pentru viitorul tinerilor), Ministerul Educației completează Ordinul 3449/2021 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat în anul școlar 2020-2021. Astfel, elevii înmatriculați în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori vor putea susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare”, se arată în postarea ministrului Cîmpeanu.
Calendar:
Luni, 22 martie 2021: Proba E)a) proba scrisă – Limba și literatura română
Marți 23 martie 2021: Proba E)c) proba scrisă – proba obligatorie a profilului
Miercuri, 24 martie 2021: Proba E)d) proba scrisă – proba la alegere a profilului și a specializării
Joi, 24 martie 2021: Proba E)b) proba scrisă – Limba și literatura maternă
Citiți principiile noastre de moderare aici!