Organizația Interprofesională pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) legume-fructe lucrează împreună nu Ministerul Agriculturii la extinderea ajutorului de minims pentru încurajarea producției autohtone de legume, precum: roșii, castraveți, ardei, vinete și varză.
Normele pe care producătorii trebuie să le respecte vor fi stabilite printr-un act normativ dat de către MADR. În prezent se desfășoară două programe de sprijin care finanțează culturile de roșii în spații protejate și usturoi.
Ajutorul pentru producătorii de usturoi a fost deja stabilit la 3.000 de euro pe hectar, în perioada 2019-2021. Cererile s-au depus până la data de 15 mai. Valorificarea producției se face în intervalul 1 iulie – 29 noiembrie. La Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Bihor au fost depuse cinci cereri.
Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai și până în decembrie. 273 de cultivatori bihoreni de tomate au solicitat sprijin în cadrul Programului Tomate.
Pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an agricultorii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată.
O altă condiţie este să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!