Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bihor informează asupra publicării în Monitorul Oficial nr. 1013 din 19 octombrie 2022 a Legii nr. 283 din 17 octombrie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
[eadvert]
„Modificările și completările aduse sunt cu referire la: elementele noi din infomarea prevăzută la art. 17 alin. 3 din Legea 53/2003-Codul muncii, care trebuie să se regăsească și în conținutul contractului individual de muncă; perioada de probă; dreptul salariatului de a munci la angajatori diferiți sau la acelasi angajator; dreptul salariatului de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigură condiții de muncă mai favorabile și condițiile acordării acestui drept; programul individualizat de muncă; acordarea concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeasi gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, absența de la locul de muncă în situaţii neprevăzute; concediul paternal etc”, precizează inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar.
Mai multe locuri de muncă
Concret, conform noilor prevederi orice salariat poate munci la angajatori diferiți ori la același angajator în baza contractelor individuale de muncă, fără ca programul de lucru să se suprapună. Salariul va fi acordat pentru fiecare loc de muncă. Angajatorul nu are voie să aplice tratament nefavorabil salariatului care își exercită dreptul de a avea mai multe locuri de muncă.
Angajatul are dreptul de a solicita transferul pe un post vacant care îi oferă condiții de muncă mai bune, după încheierea perioadei de probă și o vechime de minimum 6 luni la același angajator. Angajatorul rebuie să răspundă, motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea cererii.
Angajatorul este obligat să acorde salariatului 5 zile lucrătoare pe parcursul unui an, la cererea scrisă a angajatului, concediu de îngrijitor. Acesta poate avea o durată mai mare, potrivit contractului colectiv de muncă sau a unor legi speciale. În durata acestuia nu este inclus concediul de odihnă și constituie vechime în muncă. Angajatorul beneficiază, în această perioadă, de asigurări de sănătate fără plata contribuţiei. Refuzul angajatorului de a acorda salariatului concediu de îngrijitor se sancționează cu amendă între 4.000-6.000 lei.
Concediaţi mai greu
O altă prevedere nou introdusă se referă la faptul că angajatorul nu are voie să concedieze salariatul care a cerut mutarea pe un post mai bun chiar dacă cererea acestuia este respinsă, motivat. Angajatorul nu are voie să concedieze salariatul în perioada concediului de îngrijitor în zilele de absentare din cauza unor urgențe de familie sau în timpul concediului de paternitate. Salariatul trebuie să anunțe urgențele de familie. De asemenea, angajatorii nu au voie să concedieze salariatul pe motiv că au mai multe locuri de muncă. Salariații concediați din aceste motive se pot adresa instanței pentru revenirea la locul de muncă, pe același post. Angajatorul poate oferi programe individualizate de muncă pentru toţi salariaţii, cu durată limitată, inclusiv pentru cei care beneficiază de concediul de îngrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!