Inițiativa vizează organizarea la nivel național a activității tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar și măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate și conectarea producătorilor locali cu distribuitorii și comercianții din România.
Potrivit Dianei Buzoianu, coinițiatoarea proiectului, „va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate, va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii, iar magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează și ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi“.
În prezent, măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește diminuarea risipei de alimente sunt sub formă de recomandări. Odată promulgată, legea îi va obliga pe comercianți să pună în aplicare cel puțin două acțiuni de prevenire a acestui fenomen de pierdere, de cel puțin două ori pe an. Cei care nu vor respecta lega vor putea fi sancționați.
Astfel, consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente (cu puțin timp înainte de atingerea termenului de valabilitate) și va fi simplificată semnificativ procedura prin care ONG-urile vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.
În cazul în care alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcționate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz.
De asemenea, restaurantele trebuie să le faciliteze consumatorilor să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.
Până în iunie 2025, Ministerul Agriculturii are în plan crearea unei platforme naționale de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară provenită de la operatorii economici (fie ele magazine sau restaurante).
„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, mai spune Diana Buzoianu.
Sancțiunile în cazul nerespectării acestor prevederi sunt amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, mai prevede proiectul.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a primit 245 de voturi „pentru“, unul „contra“ și 13 abțineri.
Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare:
Citiți principiile noastre de moderare aici!