Nici în mediul rural consumatorii nu sunt mai informaţi decât în cel urban în ceea ce priveşte comercializarea şi etichetarea alimentelor. Rezultatele controalelor efectuate de comisarii Protecţiei Consumatorilor Bihor în primele două luni ale anului în curs scot în evidenţă aceste lipsuri. „În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 113 operatori economici, fiind constatate abateri la 103 dintre aceştia. Au fost întocmite 103 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 237.750 de lei”, informează Giani Bura, comisarul şef adjunct al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor.
Deficienţe
La unităţile de comercializare, principalele abateri constatate au fost: lipsa informării consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate; neafişarea preţurilor de vânzare ale produselor într-o formă vizibilă, lizibilă, uşor de citit şi fără echivoc, atât preţul unitar cât şi cel raportat la unitatea de măsură; lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile frigorifice de păstrare prin grafice de temperatură; comercializarea porţionată, cu consum pe loc a băuturilor spirtoase, cafea, băuturi răcoritoare, fără ca acest profil de activitate să figureze în certificatul unic de înregistrare la Registrul Comerţului ca şi activitate pentru care operatorul economic este autorizat să funcţioneze şi utilizarea unui mijloc de măsurare fără verificarea metrologică efectuată pentru anul în curs.
La unităţile de alimentaţie publică s-au identificat dotări insuficiente ale bucătăriilor sau saloanelor de servire; lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile frigorifice de păstrare prin grafice de temperatură; utilizarea materiei prime pentru preparatele culinare fără nici un fel de etichete cu elemente de identificare şi caracterizare; lipsa informării privind gramajele porţiilor, prin lista de meniu sau altă formă. „Necunoaşterea legislaţiei nu poate fi invocată ca şi scuză pentru încălcarea ei. De aceea venim în întâmpinarea operatorilor economici, mai ales a celor care se află la începutul activităţii, precum şi a micilor producători, persoane fizice autorizate, mici meseriaşi, informându-i că pot beneficia de consiliere la cerere, gratuit, fiind necesară doar depunerea unei solicitări scrise în acest sens la CJPC Bihor”, a anunţat Giani Bura.
Citiți principiile noastre de moderare aici!