Din 1 mai şi până în ultima zi din luna iulie, poliţiştii au verificat autorizaţiile de deţinere sau de folosire a armelor şi muniţiilor de către persoanele juridice, precum şi de funcţionare a poligoanelor de tir.
Poliţiştii au vrut prin această acţiune să prevină şi să combată evenimente nedorite ce pot apărea prin nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor de către persoanele juridice care deţin sau folosesc arme şi muniţii.
1933 aveau acte
În momentul demarării acţiunii de control, în evidenţele Poliţiei Române existau la nivel naţional, 1933 de persoane juridice autorizate să deţină şi să folosească arme de foc şi muniţii (1645 unităţi care deţin şi folosesc arme şi muniţii, 22 de ateliere de reparat arme, 30 de poligoane, 87 de cluburi sportive, 144 de unităţi culturale şi cinci unităţi producătoare). În 31 iulie, după acţiunea de viză a oamenilor legii, au mai rămas funcţionale doar 1872 astfel de firme, pentru că la 61 le-a fost retrasă autorizaţia, după ce poliţiştii au constatat că încălcaseră dispoziţiile legale pentru deţinerea de arme şi muniţii, starea tehnică a armelor, la evidenţe, la modul de asigurare al securităţii armelor.
Şi alte nereguli
În afara celor 61 de magazine lăsate fără autorizaţie de funcţionare, poliţiştii au mai sesizat în timpul acţiunii de viză alte 305 nereguli. În 275 de cazuri, deficienţele au fost remediate pe loc, iar în 30 de cazuri au fost stabilite termene de remediere a problemelor constatate.
Tot în timpul acţiunii derulate din mai până în iulie, poliţiştii au mai constatat alte 65 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 56 de persoane şi au ridicat în vederea confiscării 61 de arme şi 126 de cartuşe, alte 346 de arme şi 42 de cartuşe, ce nu mai corespundeau din punct de vedere tehnic, au fost luate de poliţişti pentru a fi casate. Acţiunea de viză derulată la nivel naţional s-a soldat şi cu 38 de amenzi în sumă de 64.000 lei, plus 62 de avertismente.
Loco
La nivel local, poliţiştii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, au verificat toate cele 49 de persoane fizice autorizate să deţină arme şi muniţii. Dintre acestea, trei deţin magazine care pot face tranzacţii cu arme şi muniţii, unul deţine un poligon, iar restul reprezintă asociaţii de vânători şi firme de pază. Comisarul de poliţie Ioana Indrieş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, a informat că cei 49 deţin în total un număr de 1.022 arme neletale şi letale şi că, în urma controlului efectuat la nivel naţional, pentru o persoană juridică a fost retrasă autorizaţia de funcţionare pentru nerespectarea regimului de arme şi muniţii. Tot în timpul acţiunii, una dintre cele 49 de persoane juridice în discuţie au fost amendate cu 5.000 de lei pentru neregulile găsite, a mai informat aceeaşi sursă.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!