„Există o mafie privind transportul de animale fără acte”. Afirmaţia a fost făcută de Mircea Gelu Budău, directorul coordonator al Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor în cadrul conferinţei de presă de marţi, 6 octombrie.
„În clipa când am pus în Vămile Salonta şi Oradea medici de-ai noştri, n-a mai trecut nimic fără acte. Cei de la Poliţia de Frontieră întorceau capul şi se făceau că plouă. După ora 16:00, când oamenii noştri nu mai lucrau, parcă era «Marea debarcare din Normandia»”, spune directorul coordonator al DSVSA Bihor.
Sesizări
Ulterior s-au primit sesizări descoperindu-se sute de animale care au trecut graniţa fără documente. Multe dintre transporturi le-a identificat poliţia locală şi au anunţat DSVSA Bihor. „Avem o mulţime de acte care demonstrează că acele animale au intrat din Ungaria. Am făcut sesizări şi la Poliţia de Frontieră, dar au ridicat din umeri”, a declarat Mircea Gelu Budău.
Ne-am interesat la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor despre cele relatate de directorul DSVSA Bihor. „Nu cred să fi primit noi aşa ceva, dar mă voi interesa la Punctele de trecere ale frontierei Salonta şi Borş”, ne-a declarat comisarul Dan Marcel, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii DSVSA Bihor acuză transportul de animale vii cu mijloace de transport inadecvate, neautorizate, care nu îndeplinesc condiţii sanitar-veterinare pentru această activitate. În plus mulţi vând şi cumpără animale fără declaraţii sanitar-veterinare. „Îi vezi în cizme de cauciuc, cu hainele rupte, dar ei sunt de fapt milionari”, subliniază directorul Budău.
Acesta a mai dat un exemplu din cauza căruia România a avut de suferit pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare. „Când a apărut boala vacii nebune, România a fost trecută în grupa a III, deşi nu avea nici un caz depistat. Asta din cauză că bovinele nu erau crotaliate conform cerinţelor Uniunii Europene”, a exemplificat directorul DSVSA Bihor.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!