[eadvert]
Stagiunea estivală INITIO 2023 a Filarmonicii de Stat Oradea se încheie vineri, 1 septembrie, la ora 21. Piața „Regele Ferdinand” din Oradea va găzdui concertul intitulat „Innamorato di te” (Îndrăgostit de tine).
Concertul „Innamorato di te” va fi condus de maestrul Vladimir Lungu, alături de care se vor afla baritonul Florin Estefan, tenorul Eusebiu Huțan, bandoneonistul Giancarlo Palena și pianistul Ovidiu Lup.
Programul va începe cu tangoul „Por una Cabeza”, scris de către Carlos Gardel pe versurile lui Alfredo Pera. Povestea redată în acest cântec ilustrează un bărbat care pariază frecvent la cursele de cai. Piesa „L’appuntamento” s-a numit inițial „Sentado à Beira do Caminho” și este un cântec brazilian compus de Roberto Carlos și Erasmo Carlos și lansat în luna mai, în 1969. În anul următor cântecul a fost adaptat și în limba italiană de către Bruno Lauzi și a fost înregistrat de Ornella Vanoni cu noul titlu.
Concertul va continua cu piesa „Love in Portofino”, scrisă în anul 1958 de către Leo Chiosso și Ferdinando Buscaglione, și interpretat în premieră de către cel din urmă. La un an după prima înregistrare a piesei, aceasta a fost preluată de către cântăreața Dalida cu câteva versuri noi, adăugate de către Jacques Larue. Versiunea Dalidei a atins un succes răsunător pe piața europeană, iar cântecul a devenit cântecul simbolic pentru Portofino.
„Senza Fine” (Fără sfârșit) este un cântec scris de italianul Gino Paoli, fiind inspirat de colaborarea sa cu Ornella Vanoni. Cântăreața a fost și cea care a înregistrat pentru prima dată piesa, în septembrie 1961.
Piesa napoletană „O Mamma, Mamma Cara” stă la originea faimoasei „Carnaval la Veneția”, care a devenit cunoscută datorită compozitorului și violonistului Niccolò Paganini. Acesta a intitulat piesa „Il Carnevale Di Venezia” și a scris 20 de variațiuni pe tema originală. Pornind de la varianta originală de vioară, lucrarea a fost adaptată apoi și pentru trompetă, euphonium, chitară clasică, piano, contrabas și tubă.
Programul va continua cu piesa „Champagne”, cea mai cunoscută piesă scrisă de Mimmo di Francia. Cântecul compus în anul 1973 pe versurile lui Depsa și ale lui Sergio Idice, a fost aleasă de către Peppino di Capri pentru a-l reprezenta la Festivalul de la Sanremo din anul 2023.
În continuare va putea fi ascultată „A mano a mano”, piesă compusă de Riccardo Cocciante, în colaborare cu textierul Marco Luberti. A fost lansată în anul 1978, iar cea mai cunoscută interpretare este cea a lui Rino Gaetano. Cântecul se regăsește în coloana sonoră a fimului „Allaciate le cinture”, regizat de Ferzan Özpetek.
Una dintre cele mai cunoscute piese din concertul „Innamorato di te” este „Vivo per lei”. Cântecul italian a fost înregistrat în anul 1995 de către tenorul Andrea Bocelli, alături de Giorgia Todrani. Piesa a fost scrisă inițial de către grupul O.R.O. (Manzani – Mengalli – Zelli) în același an, însă pentru interpretarea lui Bocelli, versurile au fost rescrise de către Gatto Panceri.
Va urma piesa „Csárdás” de Vittorio Monti. Se încadrează în genul rapsodiei și este o piesă de concert, compusă în anul 1904, devenind singura reușită absolută a lui Monti. Este o lucrare cu puternice rădăcini folclorice, provenind din dansul maghiar csárdás.
În lumea muzicii de film, unul dintre cei mai semnificativi compozitori din toate timpurile a fost Ennio Morricone. Piesa „Your love” se mai numește și „Once upon a time in the West”, precum și titlul filmului din care face parte. A fost scrisă de către compozitorul italian în 1968.
Piesa „Mi manchi” a fost scrisă de către Franco Fasano și versurile de către Fabrizio Berlincioni, iar cea mai cunoscută versiune îi aparține tenorului Andrea Bocelli. Piesa a fost prezentată pentru prima dată la ediția din anul 1988 a Festivalului de la Sanremo.
Prima lucrare cunoscută care a purtat titlu „Adagio” a aparținut lui Tomaso Albinoni și a fost scrisă în secolul al XVIII-lea. Pornind de la aceasta, s-au scris multiple variante, una dintre ele fiind piesa Larei Fabian. „Parla più piano” a fost compusă de Nino Rota, cu textul lui Gianni Boncompagni. Cântecul a fost lansat în anul 1972 în variantă instrumentală ca temă a filmului „The Godfather”. Cu toate acestea, piesa datează din 1958, atunci când a apărut în filmul „Fortunella” cu titlul „Speak softly, love”, cu o variantă a textului în limba engleză, scrisă de Larry Kusik. „Caruso” este un cântec scris de Lucio Dalla în 1986 și dedicat tenorului italian Enrico Caruso.
„Tarantella Napoletana” reprezintă dansul „Tarantella” în varianta regăsită la Napoli. „Tarantella” provine din jumătatea sudică a Italiei și se regăsește în regiunile Calabria, Campania și Puglia.
„Il Mondo” este astăzi una dintre piesele cele mai cunoscute ale trupei „Il Volo”. Cu toate acestea, melodia este mult mai veche decât ar părea, fiind interpretată pentru prima dată în 1965. A fost compusă de către Carlo Pes, Lilli Greco, Gianni Meccia și Jimmy Fontana, iar aranjamentele ulterioare au fost făcute de către Ennio Morricone. Cântecul este prezent în coloana sonoră a filmului „L’ombrellone” din 1965 și „Questione di tempo” în 2013.
Cântecul „Nel blu, dipinto di blu” este cunoscut și cu titlul de „Volare”. Cântecul din 1958 a fost scris de Domenico Modugno și Franco Migliacci și interpretat de Modugno, alături de Johnny Dorelli. Pentru prima dată a putut fi ascultat la Festivalul de la Sanremo din același an, atunci când s-a clasat pe primul loc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!