[eadvert]
Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman, chiar în Săptămâna Mare, la „Oratoriul Bizantin de Paști – Patimile și Învierea Domnului” de Paul Constantinescu. Concertul vocal-simfonic cu tematică pascală este unul dintre puținele concerte de această factură din repertoriul românesc.
Miercuri, 12 aprilie la ora 19, la sala de concerte „Enescu – Bartók”, maestrul Tiberiu Soare va da viață Oratoriului, având alături orchestra și corul Filarmonicii de Stat Oradea – condus de către Rodica Trandafir, împreună cu soliștii: Mihai Damian, Victoria Chicu, Cristian Hodrea, Anna Stănescu, Lorena Puican, Nicolae Ilincăi și Sebastian Balaj.
„Muzica clasică și religioasă din estul Europei a avut un parcurs diferit de evoluție în comparație cu cultura vestică. Din acest motiv, lucrările religioase ortodoxe sunt adesea plasate în umbră, în pofida valorii acestora. «Oratoriul Bizantin de Paști» de Paul Constantinescu este unul dintre exemplele care pot concura în orice moment cu partiturile din tradiția apuseană, prin componenta sa culturală și religioasă. Partitura reunește pe scenă un corp de soliști, o orchestră simfonică și un cor academic, formând împreună un complex dramaturgic situat la cote mari”, se anunţă în comuniatul Filarmonicii.
Lucrarea lui Paul Constantinescu a fost finalizată într-o primă versiune în anul 1943 și revizuită în 1948. Textele care au fost introduse în concertul vocal-simfonic sunt texte bizantine reconstituite și traduse de bizantinologul Ioan D. Petrescu. Varianta inițială finalizată în 1943 a fost interpretată la 3 martie 1946 la București. Orchestra Filarmonicii a fost dirijată de către George Enescu, iar distribuția solistică reunea cele mai bune voci ale vremii respective: Nicolae Secăreanu, Nella Dumitriu, Valentin Teodorian, Mircea Buciu, Ioan D. Petrescu și alții. Premiera a fost urmată de alte două concerte, care au avut loc sub bagheta lui Constantin Silvestri. Apoi, lucrarea a fost „uitată” timp de patru decenii, fiind readusă în scenă abia în 1990 la Filarmonica „George Enescu” sub conducerea lui Cristian Mandeal.
„Patimile şi Învierea Domnului, Oratoriu Bizantin scris de Paul Constantinescu, o lucrare compusă între anii 1943-1948. Bineînţeles, din cauza schimbărilor politice din România această piesă nu a apucat să fie interpretată până după revoluţia din 1989, undeva la începutul anilor 90, aşadar o lucrare relativ nouă în repertoriul orchestrelor şi corurilor de la noi din ţară. O lucrare superbă, monumentală, un fel de replică dată oratoriilor de Johann Sebastian Bach, bineînţeles calchiată pe etosul bizantin, după cum îi spune şi numele. Sunt Tiberiu Soare şi vă aştept miercuri, 12 aprilie, orele 19:00, în sala Filarmonicii de aici, din Oradea, pentru ca împreună cu orchestra şi corul Filarmonicii orădene să vă prezentăm acest monument, putem spune, adus credinţei şi spiritualităţii de etos bizantin”, este invitaţia la concert a maestrului Tiberiu Soare.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!