Evenimentul a reprezentat o premieră pentru colegiul salontan și a fost organizat de echipa „EchoSpirit” a Proiectului „Mai mult verde, mereu implicat”, formată din liceenii Șerban Grecu, Vlad Dumitrescu, Bogdan Groza, Arnold Balla și întărită prin mai mulți voluntari mobilizați de Consiliul elevilor.
Cele opt echipe de desenatori cu creta pe asfalt au realizat pe trotuarul școlii adevărate opere de artă inspirate din activitățile cotidiene ale iubitorilor de natură. Asfaltul fierbinte al școlii s-a declarat învins de creta predominant verde, iar vibrația multicoloră a temelor dedicate salvării mediului înconjurător a transformat concursul de desen cu creta pe asfalt într-un atelier de soluții ecologice pentru viitorul mai verde al orașului Salonta. În paralel cu micii artiști ai cretei colorate, colegii lor de clasă au desfășurat activități ample de ecologizare a întregului perimetru al Colegiului Național „Teodor Neș”.
Harnicie, inspiraţie…
„Școala este cea de-a doua casă iar dorința elevilor noștri de a o păstra curată, mereu verde și primitoare, cu surprize plăcute și pline de învățăminte cu impact de lungă durată asupra mediului înconjurător, confirmă utilitatea programelor educaționale cu tematică ecologică”, ne-a declarat prof. Vasile Trăncău, directorul C. N. „Teodor Neș” Salonta. Coordonatoarea de programe pentru tineri, Iulia Dudaș, din cadrul Fundației Comunitare Oradea, prezentă la acest eveniment, a subliniat „importanța implicării creative și responsabile a profesorilor și elevilor salontani în cadrul programelor YouthBank Oradea, coordonate de Fundația Comunitară Oradea în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare şi BRD – Groupe Société Générale”, fapt dovedit prin rezultatele materializate în cadrul Proiectului Mai mult verde, mereu implicat.
La finalul Concursului de desene pe asfalt, cele opt echipe de artiști au primit diplome de excelență și au „înfiat” pentru următorii ani de școală câte unul din cei opt arbuști ornamentali tuia plantați săptămâna trecută de echipa „EchoSpirit”. Elevii premiați vor săpa, vor plivi și vor uda arbuștii ornamentali „înfiați” cu dragostea și devotamentul investite și în operele de artă născute din creta colorată care, timp de o oră, a mângâiat necontenit trotuarul școlii.
Astfel, elevii din clasa a IV-a A (prof. Florica Dehelean), împărțiți în două echipe creative, au primit titlurile de „Maeștrii Hărniciei” (Echipa „Ecologiștii”) și „Maeștrii Inspirației” (Echipa „Verde”). Elevii din clasa a IV-a B (prof. Lavinia Bodiu) au primit diplome de excelență pentru titlurile de „Maeștrii Speranței” (Echipa „Salvatorii Naturii”) și „Maeștrii Pământului” (Echipa „Iubitorii Terrei”). Echipa „Naturiștii” din clasa a IV-a C (prof. Mirela Grecu) a primit titlul onorific de „Maeștrii Culorilor”, în timp ce colegii lor din aceeași clasă, adunați în echipa „Fluturașii”, au primit titlul de „Maeștrii Creativității”. Operele pe asfalt ale micilor artiști din clasa a IV-a D (prof. Florica Iova) au fost premiate cu două diplome de excelență pentru „Maeștrii Sârguinței” (Echipa „Albinuțele Harnice”) și pentru „Maeștrii Fanteziei” (Echipa „ Micii Naturaliști”).
Sorin Petrache
Citiți principiile noastre de moderare aici!