Managerul de proiect şi directorul Administraţiei Parcul Natural Apuseni, Alin Moş, a prezentat, la Cefa, în cadrul unei conferinţe de presă oportunităţile ce decurg din dobândirea statutului de Parc Natural. La eveniment a participat primarul de Cefa, Dumitru Bârnău, deputatul Ioan Sorin Roman, cel care încă din 2003, când era primarul localităţii a susdţinut proiectul, şi primarul din Sânnicolau Român, Alexandru Maghiar. Instituirea acestui statut de parc natural deschide noi perspective pentru populaţie prin dezvoltarea unor programe turistice care utilizează cultura şi tradiţiile locale.
Dar şi accesul la unele programe specifice unor astfel de zone. Spre exemplu, primarul Dumitru Bârnău spune că este gata să depună un proiect ce vizează colmatarea canalelor din cadrul parcului. Promovarea imaginii parcului va crea o destinaţie turistică şi de investiţii prietenoase mediului. Alin Moş a ţinut să precizeze că localnicii au noi oportunităţi : spre exemplu realizarea unor produse sub sigla parcului pentru a certifica originea sănătoasă a produselor şi creşterea profitului din vânzarea acestora.
Alin Moş a exemplificat cu un exemplu de succes din Africa, unde, contra-cost, un parc natural furnizează apă nepoluată pentru un concern internaţional care produce sucuri. Parcul se întinde pe domeniul comunelor Cefa (60%) şi Sânnicolau Român (40%).
Parc pe 5.000 ha
Milca Petrovici, lector la Universitatea de Vest din Timişoara, a prezentat parcul în cifre. Suprafaţa totală a parcului însumează 5.002 ha din care 700 ha sunt luciu de apă. Aici au fost identificate 1.021 specii de animale şi plante dintre care 118 strict protejate în Uniunea Europeană. Sunt prezente şase habitate din care unul de interes prioritar pentru UE -cel de sărături panonice.
Aici trăiesc 39 specii de mamifere (16 protejate), 187 specii de păsări (77 protejate), 4 specii de reptile (una protejată), 11 specii de amfibieni (3 protejate), 34 specii de peşti (5 protejate), 98 specii moluşte şi insecte (11 protejate), 648 specii de plante (5 protejate). În Pădurea Rădvani trăiesc 15 specii de lilieci, toţi protejaţi, 24 specii de melci, 42 specii de insecte (8 protejate), 57 specii de păsări (9 protejate), 12 specii de mamifere (2 protejate) şi o colonie de aproximativ 800 de cuiburi de stârci şi egrete.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!