Aleșii județeni au votat joi, în ședința ordinară, asocierea dintre Consiliul Județean Bihor și primăria Mădăras, pentru a asigura distribuția de gaze naturale în toată comuna, respectiv în satele Homorog și Ianoșda. Astfel, potrivit parteneriatului, CJ Bihor va ajuta comuna cu 1 milion de lei, va monitoriza implementarea contractului de execuție și va participa la recepția lucrărilor. Primăria va asigura diferența dintre suma alocată de Consiliul Județean Bihor și valoarea totală a investiției. „După încheierea acestui protocol cu Mădăras, vom ajunge la cinci localități din programul nostru multi-anual. Consiliul Județean Bihor alocă un milion de euro în fiecare an pentru acest obiectiv. Licitația pentru execuția lucrărilor de introducere a rețelei de gaz în comuna Sânnicolau Român s-a finalizat. Dacă nu vor fi contestații, săptămâna viitoare se va semna contractual de execuție. În primele două luni va fi realizat proiectul tehnic, iar până la finalul acestui an ar urma să fie gata lucrările”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.
[eadvert]
Sprijin pentru alte 8 comune
Intituția a mai încheiat astfel de parteneriate cu primăriile Sânnicolau Român, Tinca, Lunca și Ștei și a anunțat că va sprijini și cele opt commune din județ care au câștigat proiecte pe fonduri europene pentru introducerea gazului: Oșorhei, Nojorid, Paleu, Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgănești și Lazuri de Beiuș. „Vom sprijini aceste primării cu consiliere în ceea ce privește pașii următori, inclusiv contractarea de credite pentru asigurarea co-finanțării. De asemenea, dacă Guvernul României nu va găsi o soluție pentru a acoperi TVA-ul pe care astăzi aceste unități administrativ-teritoriale trebuie să îl plătească, Consiliul Județean Bihor va aloca fiecărei primării o sumă de 200.000 euro. Totodată, vom sprijini comuna Paleu cu suma de 400.000 euro pentru a realiza exproprierile pe viitoarele trasee ale conductelor de gaz”, a mai adăugat Mircea Mălan.
Energiile alternative, pe seama comunelor
CJ Bihor nu are în plan niciun proiect penru dezvoltarea unor surse de energii alternative, în județ. Întrebat dacă există astfel de planuri, Mircea Mălan a spus că aceste demersuri rămân pe seama comunelor. „Noi sprijinim UAT-urile în toate proiectele pe care doresc să le realizeze, misiunea noastră asumată în campania electorală a fost să atragem fonduri europene unde Consiliul Județean Bihor poate să depună cererea în mod direct sau în parteneriat cu alte instituții”, a explicat Mălan. El a adăugat că dacă primăriile vor veni cu solicitări pe astfel de proiecte și dacă va exista o linie de finanțare pe această componentă, CJ Bihor își va oferi sprijinul.
Trimite articolul
XNo da satu Sanmartin nu i pe lista! Dc ii sabotati?
Da instituțiile romane nu merg pe proiecte din surse regenerabile. Suntem un popor fără viziune care face lucruri inutile și cu costuri ridicate.
un lucru frumos bravo BH !