Revizuiți tarifarea sau mergem în contencios administrativ, este pretenția consilierului local Adrian Madar de la executivul Primăriei, formulată în ședința ordinară de la finalul lunii trecute.
[eadvert]
Salubritatea publică și menajeră din Oradea, împreună cu deszăpezirea, au fost atribuite prin licitație, către RER Vest. Contractul, spune Madar, conține prețuri valabile timp de 1 an de la data semnării, adică până în august 2021. Consilierul condamnă larghețea cu care Primăria tratează RER când vine vorba de stabilirea tarifelor: „la deszăpezire, Primăria a majorat valoarea contractului cu 12.000 de lei, deși RER VEST SA se angajase că nu va modifica prețul până în august 2021. Am întrebat de ce, dar nu am primit un răspuns concludent”, transmite Madar prin comunicat de presă.
„Când vine vorba de negociat tarife în numele cetățenilor, Primăria devine mult mai generoasă cu firma de salubritate. Astfel, la licitație Asocierea a ofertat un tarif pentru serviciile pe care le prestează direct (respectiv colectarea selectivă și transportul), urmând ca la acest tarif să se adauge „axele de depozitare, care sunt în vigoare, conform prevederilor legale.” La ședința din 12 noiembrie, RER Vest SA a cerut majorarea tarifului pentru 2 tipuri de deșeuri menajere (reziduale și reciclabile), justificând pretenția cu dreptul de a îngloba în tarif cheltuielile cu depunerea în rampă”, mai spune comunicatul.
Consilierul susține că, analizând fișele de fundamentare pregătite de RER Vest SA, a constat un adaos de tarif de aproximativ 10% din costul depozitării pe haldă, despre care consideră că e ilegal și imoral față de orădeni: „la cheltuielile cu depunerea deșeurilor în rampă estimate de companie la 7.949.308 lei (anual), RER Vest practică și un adaos de cca. 800.000 lei pe an fără a avea acest drept. Valoarea cumulată a acestui adaos ar fi de cca 1,3 milioane EUR pe întreaga perioadă de derulare a contractului”.
Tarifele practicate de RER au fost votate în ședința extraordinară de la începutul lunii trecute, ocazie cu care Madar a cerut lămuriri legate de tarife. Nemulțumit cu informațiile primite, Madar a repus problema pe tapet în ședința ordinară, din 26 noiembrie. „Răspunsul conducerii Primăriei Oradea a fost năucitor. Mi s-a răspuns, cu multă ironie, că ei asta fac dintotdeauna, că nimeni nu le-a zis nimic și că m-am trezit eu acum să spun că nu e bine. Deci, când sesizez că este posibil ca orădenii să plătească suplimentar în următorii ani o sumă de cca 1,3 milioane EURO mi se răspunde în zeflemea. A majora tarifele e ca și cum ai pune un nou bir pe oameni, pentru că ei sunt cei care le plătesc!”
În plenul deliberativului local, primarul Florin Birta i-a reproșat pesedistului că, în ciuda faptului că a discutat pe îndelete cu directorul economic al Primăriei și cu directorul RER Vest, nu s-a lămurit.
„E o practică pe care o aveam de la începutul contractului, dacă era ceva în neregulă Curtea de Conturi ne-ar fi tras de mânecă. Până în acest moment, cu toate controalele pe care le-am avut, am fost în regulă, acum veniți dvs. să spuneți că nu e în regulă…”, a intervenit primarul la microfonul ședinței. În plen, Madar a insistat, din nou, că „nu este etic să facem profit din tranzacționarea taxelor de depozitare”.
În concluzie, el cere Primăriei „să-și regândească foamea de bani pe spatele orădenilor și să recalculeze tarifele în discuție (încă se mai poate, tarifele majorate se vor aplica abia de la 1 februarie 2021), altfel voi ataca în instanță o parte din noile tarife”.
„Primăria are această capacitate să negocieze tarifele în numele orădenilor, să o facă deci”, susține Madar.
Trimite articolul
XNu sunt PSD-ist. Dar e nevoie de cineva care sa si faca opozitie pozitiva la toate abuzurile din primaria Oradea. Deci big like.
Daca tot ne place sa copiem “occidentul”de ce nu preluam si unele “bune practici” pe care le fac tarile occidentale civilizate (si) in legatura cu colectarea selectiva a gunoiului menajer reciclabi de la populatie.Astfel in majoritatea acestor tari “materialul” reciclabil este preluat de la cetateni contra cost astfel oamenii devin interesati sa selecteze diferitele fractii.Aceste sume ori se scad din factura gunoiului menajer nefoosibil sau numai “compostabil” ori se deconteaza direct in contul bancar al cetateanului.Astfel in aceste tari gradul de reciclare a materialelor ajunge sau chiar depaseste pragul de 90 la suta.Toata lumea e multumita,cetatenii sunt platiti pentru efortul de a separa materialele refolosibile, comunitatea devine mai curata ca toate cele devin refolosibile si nu aruncate aiurea si industria care primeste un volum nesecat de materii prime.Poate nu-i tarziu ca si aici sa se destepte cineva si sa puna in aplicare niste bune practici care nu necesita nici un fel de investitii ci doar bunul simt.Sa vedeti ca untr-un interval foarte scurt ce s-ar curata urbea si imprejurimile de niste “materiale” care azi sunt doar mizerii care inunda totul din jurul nostru.
-
Profitul steag cu girofar printre amenzi lucru mai rar.
-
Crezi cã ei nu ştiu?
-
Materialele reciclabile selectate, puse la dispozitia “distinsilor”, le reduce cheltuielile cu aceasta manevra , deci normal este ca sa se scada valoarea din factura. Pubelele diferit colorate , indiferent cum vor fi “cipate” sau nu, se vor distruge rapid de vajnicii “culegatori”, pt ca nu rezista la socurile suferite prin aruncarea lor pe caldaram. Doar daca se accepta colectarea prin saci de poliester diferit colorati.Cum se va cantari cantitatea predata, daca pe aceasta baza se va diferentia plata ????
au ajuns gunoirii patroni sa fie milionari in euro pe seama taxelor f. mari pe care le aplica cu aprobarea si votul consilierilor locali care voteaza nonstop toate scumpirile cerute de gunoirii imbogatiti.
Total de acord! – Adi tine-o tot asa!
Sesizați Curtea. De ce nu o faceţi?
Va ajunge factura la gunoi mai mare ca cea la energie electrica………ca prostii platesc, iar spagariu din primariile negociaza pe banii contribuabililor.
De ce nu poate scădea factura deşeul reciclabil generat de client?
Ăștia sunt in stare sa ne ceara bani pe persoană și să nu le mai dam gunoiul ,că ei de bani au nevoie.
Mai da nimic nu va mai convine… Cat naiba platiti pentru deseurile menajere si reciclabile pe o luna ca va plangeti atata… Sunteti cativa care nu va convine nimica ce se face in Oradea, nu-i nici o problema “zona rosie de pe harta Romaniei” va asteapta cu bratele deschise…
-
Interesant ca-n toata europa occidentala cetatenii sunt foarte activi cand e vorba de viata cetatii, adica se implica in orice decizie luata. Exact asta se incearca si in Oradea, oamenii devin tot mai constietni de dreptul lor de a pune intrebari si de a fi contra ceva daca li se pare ca acel ceva nu este corect. Doar in vremea comunistilor se pleca capul si se accepta orice rahat. Cam ca tine, inghiti orice prostie.
-
Plãtim din ce în ce mai mult si muncim pe domeniul public în mod obigatoriu prin politia domnuiui primar.