Cu toate acestea, cultivarea macului se poate dovedi o afacere destul de profitabilă în condiţiile în care se pot produce circa 1.000 de kilograme la un hectar, iar preţul unui kilogram de mac este de circa 20 de lei.
Cultivatorii de mac au primit anul trecut subvenţii pentru plante industriale şi medicinale în valoare de 156,89 euro pe hectar.
De urmat
Cele mai bune plante premergătoare sunt cerealele de toamnă, precum şi leguminoasele pentru boabe. Densitatea de seminţe germinabile la metru pătrat este de 600 – 800, dacă se va semăna la o distanţă de 50 cm între rânduri. Astfel, pentru un hectar este nevoie de circa 2-3 kilograme de seminţe.
În ceea ce priveşte întreţinerea culturii de mac, aceasta trebuie să se bazeze în primul rând pe asigurarea necesarului de elemente nutritive. Sunt recomandate astfel următoarele doze: 80-90 kg/ha azot, substanţă activă; 40-50 kg/ha fosfor, substanţă activă; 40-45 kg/ha potasiu, substanţă activă.
Pentru combaterea buruienilor, fermierii trebuie să execute 2-3 lucrări de plivit, 2-3 lucrări de prăşit, plus un plivit manual şi 1-2 prăsile mecanice. De asemenea, o combatere eficientă a bolilor şi dăunătorilor se poate realiza prin respectarea rotaţiei culturilor.
În antichitate, macul era folosit preponderent pentru a realiza ulei din seminţele sale. De asemenea, seminţele de mac mai erau folosite şi pentru diverse preparate culinare, în special pentru deserturi. Pe de altă parte, macul este cultivat şi pentru producţia de opiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!