Nu mai puţin de 33 de măcelării au fost sancţionate de Protecţia Consumatorilor Bihor, în urma controalelor efectuate în perioada 18.10-01.11.2017. Controalele derulate de Comisariatul Pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor au avut ca tematică modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor din carne. „În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 39 de operatori economici, fiind încheiate 33 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 106.000 de lei. De asemenea, 746 de kg produse din carne, în valoare de 10.735 de lei au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor”, ne-a informat Giani Bura, comisar şef adjunct la CJPC Bihor.
Deficienţe şi sfaturi
Principalele deficienţe constatate au fost: lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile frigorifice de păstrare ale produselor; comercializarea produselor fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare; lipsa menţionării ingredientelor cu efect alergen, într-o formă care să iasă în evidenţă faţă de restul ingredientelor; lipsa traducerilor elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor; neafişarea preţurilor de vânzare ale produselor în mod vizibil, lizibil, fără echivoc.
CJPC Bihor vine în întâmpinarea consumatorilor prin câteva sfaturi de care să ţină seama la achiziţionarea cărnii şi produselor din carne.
Pentru produsele de carne şi produse din carne neambalate se recomandă analiza aspectul produsului: culoare, aspect, miros, consistenţă, etc. Acestea trebuie să fie cele specifice produselor, nefiind admise modificări de nici un fel. De asemenea, trebuie verificată existenţa pe carne a ştampilelor de verificare sanitar veterinară.
CJPC Bihor sugerează consumatorilor să urmărească modul de expunere, comerciantul având obligaţia să asigure temperatura optimă de păstrare şi să respecte regulile privind vecinătatea produselor (nu se admite păstrarea cărnii cu alte produse alimentare).
„Atunci când cumpăraţi produse alimentare, în special carne şi produse din carne, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse”, recomandă şeful CJPC Bihor.
Nu se recomandă recongelarea produselor din carne după ce acestea au fost decongelate. Produsele cu urme vizibile de decongelare/recongelare trebuie refuzate la cumpărare. De asemenea, trebuie refuzate produsele neetichetate sau pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. „Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate) şi refuzati produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, şters sau depăşit. La cumpărarea produselor, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea ori siguranţa unui produs”, le recomandă Giani Bura, consumatorilor.
Consumatorii bihoreni pot adresa sesizări şi reclamaţii la CJPC Bihor, la telefon 0259.431.817, la sediul din Oradea, str. Sucevei, nr.4/A şi pe site-ul www.anpc.gov.ro prin completarea formularului online.
Citiți principiile noastre de moderare aici!