Joi se încheie a 19-a ediţie a taberei M.A.S.H. (Medical Adventure School in Holiday) şi beneficiile vor începe să fie resimţite chiar din toamnă.
Studenţii şi rezidenţii care au „trăit” experienţa M.A.S.H şi au învăţat să se descurce singuri şi să mai şi ajute pe alţii aflaţi în situaţii speciale în zonă geografică specială, sunt pregătiţi să facă faţă evenimentelor speciale. Iar din toamnă, elevi din 10 şcoli bihorene vor beneficia de informaţii practice de bază pentru acordarea de prim ajutor.
La Glăvoi
Pe platoul Padiş cei 65 de cursanţi au învăţat să se descurce în perioada 1 – 8 august a.c., fără apă curentă, canalizare, curent electric şi alte facilităţi de oraş. În plus, cei 65 de studenţi şi rezidenţi în medicină de urgenţă din toată ţara au învăţat cum ar putea ca într-un cadru ca şi Padiş-Glăvoi nu doar să supravieţuiască în urma unui eveniment tragic ci să mai şi ajute la salvarea de vieţi omeneşti.
Pregătirea are ca scop crearea unei platforme de oameni pregătiţi, formatori, care să transmită mai la cât mai multă populaţie cele învăţate. Şi asta pentru că de cele mai multe ori, primii ajunşi la locul producerii unui accident/incident sunt oameni simpli care însă pot face unele gesturi salvatoare de viaţă până la sosirea echipajelor specializate. Prin duplicarea de oameni cheie în situaţii speciale, tot mai mulţi medici şi tot mai mulţi copii şi adulţi vor şti astfel cum şi cu cine trebuie să lucreze în astfel de situaţii, creându-se astfel o interoperabilitate între echipele care intervin în timpul unei misiuni de salvare.
Din 2001, la M.A.S.H. au fost instruiţi circa 1000 de studenţi şi medici rezidenţi în salvări din situaţii speciale, în condiţii geografice deosebite.
M.A.S.H. se concepe practic ca un mediu de dezvoltare a populaţiei care poate contribui la salvarea unor persoane aflate în dificultate pentru că de cele mai multe ori, primii ajunşi la locul producerii unui accident/incident sunt simpli cetăţeni, ale căror gesturi pot fi salvatoare de viaţă, făcând astfel diferenţa dintre viaţă şi moarte.
De anul trecut, absolvenţii M.A.S.H. distribuie cunoştinţele practice copiilor din şcoli,, iar din toamnă această activitate se va mări, 10 şcoli din Bihor fiind cuprinse în proiectul de iniţiere a copiilor în salvare de vieţi omeneşti. Practica la copii va fi săptămânală şi se va întinde pe tot parcursul anului şcolar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!