Perioada de polenizare incepe la sfarsitul lunii iunie, cu un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august si se intinde pana in octombrie, in functie de clima. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridica in aer de la rasaritul soarelui, concentratia atinge maximul zilei la amiaza, minimul fiind dupa ploaie si noaptea.
Ce este ambrozia?
Ambrozia este o plantă prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină) cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe santierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respective pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, conform Wikipedia.org.
Deși este o specie invazivă în România și fiind periculoasă pentru sănătatea populației, această plantă nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină. În cadrul Uniunii Europene combaterea ambroziei este reglementată prin lege de mai mult de 10 ani.
Amenzi pentru ambrozie
Incepand de anul trecut (2013), Primaria Oradea a anuntat ca Politia Locala Oradea va aplica amenzi persoanelor care lasa ambrozia sa se dezvolte pe terenul lor. Politia Locala urma sa amendeze persoanele fizice cu sume între 1.000 și 1.500 de lei, iar persoanele juridice se pot alege cu sancţiuni de la 1.500 la 2.500 de lei.
Acelasi model este urmat si in Timisoara. In urma cu cateva zile agenţii Poliţiei Locale Timişoara au aplicat opt sancţiuni, in valoare a 1.500 de lei fieacare, pentru cei care nu au distrus ambrozia de pe propriul teren.
Dincolo de granite, in Ungaria, lupta cu ambrozia a inceput in urma cu cativa ani. In acest sens a fost creata o lege iar cei care o incalca risca amenzi de pana la 7.000 de RON.
Tratament natural pentru ambrozie
O soluție convenabilă este tratamentul într-o salină de suprafață, realizată după brevet de invenție, care reproduce chimic, biologic și fizic o salină de adâncime reală. Condițiile oferite sunt 100% naturale, fiind chiar mai eficiente decât cele obținute într-o salină naturală. Avantajele salinelor de suprafaţă constau în faptul că se pot aerisi şi astfel se controlează tot timpul anului atât temperatura, cât şi umiditatea. Aerul care se autopurifică permanent, având calităţi antioxidante, dezinfectante şi detoxifiante, ajută la diminuarea reacţiilor alergice sezoniere.
Efectele salinoterapiei în tratamentul alergiilor:
– Scăderea lacrimației și a roșeții oculare
– Eliminarea secrețiilor nazale și bronșice prin efectul expectorant al sării
– Îmbunătățirea respirației nazale și, implicit, a somnului
– Scăderea consumul de picături nazale și deci lipsa efectelor adverse (dependența, pierderea mirosului).
O astfel de salină poate fi găsită în Oradea, pe strada Blaise Pascal, nr. 18 sau la numărul de telefon 0359/ 416 223 și 0744 127 564. Tratamentul în Salinele Roman este benefic în regenerarea organismului, în tratarea și ameliorarea bolilor respiratorii, alergiilor de sezon și reducerii stresului. Este singura salină de suprafață din Oradea care este recunoscută şi aprobată de Ministerul Sănătăţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!