Deşi s-ar crede invers, la ora actuală, 112 nu e cunoscut decât de 1 din 4 cetăţeni că poate fi apelat din orice ţară a Uniunii Europene. Pompierii spun că această cifră de 1 dn 4 cetăţeni stagnează de ani de zile și variază semnificativ în țările europene. Din acest motiv s-a decis, ca din 2009, în peste 25 de țări din Europa să se organizeze acţiuni de informare a populaţiei, într-o zi anume: anual la 11 februarie, de Ziua Europeană 112.
Istoric şi utilitate
112 a fost creat în 1991, iar în aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România. Din 2008, numărul 112 este unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgență (ambulanță, pompieri și poliție) în orice țară a Uniunii Europene.
112 trebuie folosit atunci cînd este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, fiindcă e periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
În Bihor, apelul la 112, care sesizează un eveniment ce presupune intervenţia pompierilor sau a cazurilor medicale, ajunge la dispeceratul ISU, care alertează subunitatea de pompieri în a cărui raion s-a produs evenimentul, concomitent fiind alarmate şi alte structuri cu atribuţii în gestionarea cazului (ex: poliţie, jandarmi, mediu, etc.).
Bihorenii trebuie să ştie că atunci când apelează 112, pentru sesizarea unei situaţii de urgenţă, trebuie să răspundă la întrebările operatorului de urgenţă şi trebuie să urmeze instrucţiunile date de operator, până la ajungerea unui echipaj de urgenţă la locul indicat pentru acordarea ajutorului specializat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!