În duminica Floriilor, localnicii şi oamenii politici ai Bihorului s-au întâlnit la Lunca, acolo unde sunt comemoraţi an de an martirii Bihorului, Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş. Prilej pentru preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa să anunţe că intenţionează să deschidă lista cetăţenilor de onoare ai Bihorului cu cei doi eroi-martiri. Şeful CJ Bihor a ţinut să precizeze că nu am venit aici „în acest brâu al recunoştinţei pentru a dezgroba securea războiului, pentru a incita la ură, ci pentru a aduce personalităţile complexe ale celor doi eroi în atenţia bihorenilor. Credinţa mea este că probabil nu li se întâmpla această cruzime, dacă era mai multă unitate în jurul lor”.
Deputatul zonei Beiuşului, Gheorghe Costin a ţinut o adevărată lecţie de istorie prezentând contextul în care au fost executaţi Nicolae Bolcaş şi Ioan Ciordaş. Parlamentarul a creionat clar personalităţile celor doi avocaţi care au reprezentat şi interesele plugarilor din zonă. Ioan Ciordaş s-a întors de la Alba Iulia împreună cu Nicolae Bolcaş. Ajunşi la Beiuş, refuză să părăsească oraşul, ocupat vremelnic de o bandă de secui conduşi de căpitanul Verböczy . Sunt ridicaţi de acasă în noaptea de 3/4 aprilie 1919. Sunt duşi cu un tren special spre Lunca unde sunt mutilaţi cumplit: li s-au scos ochii şi aruncaţi într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, groapă pe care iniţial fuseseră puşi să şi-o sape.Consiliul Dirigent constituit la Alba Iulia, neştiind de sfârşitul tragic al marelui român, la numit în acele zile pe dr. Ciordaş ca prim-prefect al Bihorului românesc. „Unde era aceea Europă care atunci negocia tratate de pace, în timp ce o bandă cu minţile înceţoşate de băutură comitea aceste acte de barbarie ?”, s-a întrebat retoric senatorul Gavrilă Ghilea.
Pentru moţi Beiuşul, un fel de Chicago
Printre invitaţi la evenimentul de la Lunca s-a aflat unul dintre salvatorii din Apuseni, unul dintre cei care nu a privit indiferent drama medicilor aflaţi în avionul care s-a prăbuşit îndreptându-se spre Oradea. Corneliu Olariu a venit la Lunca din Horea. Chiar dacă nu venise pregătit să aibă un discurs, moţul a înflăcărat asistenţa. „Eroismul moţilor mă obligă să fiu azi, aici, să-i cinstim pe cei doi eroi-martiri: Nicolae Bolcaş şi Ioan Ciordaş. Pentru noi, moţii, Beiuşul a fost un fel de Chicago. Moţii treceau muntele şi veneau să-şi cumpere aici pâine pentru copii. Aici, la Lunca era un depozit de cherestea. Pesemne că aici îşi lăsau moţii cheresteaua şi veneau acasă cu pâine la copii”, a spus Corneliu Olariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!