În prezenţa a numeroşi şefi de instituţii, a copiilor de la Palatul Copiilor şi de la mai multe şcoli din Oradea, luni, s-a deschis oficial „Luna plantării arborilor”. A devenit o tradiţie ca în fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie pădurarii, împreună cu prietenii naturii să deruleze acţiuni de plantare şi alte activităţi „verzi”. „În funcţie de condiţiile meteorologice se va declanşa campania de împăduriri de primăvară şi o dată cu ea şi manifestările legate de Luna plantării arborilor”, a precizat Liviu Laza Matiuţă, directorul Direcţiei Silvice Oradea.
Astfel, sunt programate a avea loc în cadrul acestei săbători acţiuni de împădurire a unor terenuri din fondul forestier administrat de regie şi din afara acestuia, cu participarea cetăţenilor, în special a copiilor, tinerilor şi a pensionarilor. Vor avea loc şi simpozioane, conferinţe şi informări în care se vor dezbate probleme referitoare la fondul forestier. Se vor efectua şi drumeţii în ariile protejate din administrarea Direcţie Silvice dar şi concursuri şi competiţii având ca temă principală „Pădurea, sursă de viaţă”.
Plantări
Cu acest prilej în cadrul fiecărui ocol silvic vor fi organizate acţiuni de curăţenie în fondul forestier, revizuirea şi instalarea de panouri de propagandăsilvică şi amenajarea traseelor turistice. De asemenea, în cadrul Lunii plantării arborilor, cei interesaţi în plantarea de arbori sau împădurirea unor suprafeţe de teren vor putea achiziţiona la preţuri avantajoase material săditor. Acestora le va fi acordată asistenţă tehnică gratuită din partea personalului silvic.
„Direcţia Silvică Bihor şi-a propus ca în această primăvară să regenereze o suprafaţă de 307 hectare. Dintre acestea 214 hectare vor fi regenerări naturale şi 93 ha împăduriri. Pentru realizarea acestui program se vor utiliza peste 725 mii de bucăţi de puieţi forestieri din 18 specii diferite”, conchide Matiuţă.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!