Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării, la nivel național, a unor evenimente și acţiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate.
[eadvert]
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, instituția care se ocupă cu atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție la nivel de județ, ne-a precizat că „obiectivele economiei sociale sunt creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală și susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social”.
Conform datelor primite de la AJOFM Bihor, instituția care se ocupă cu atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție la nivel de județ, în Bihor au fost atestate până la sfârșitul lunii aprilie 2021 27 de entităţi. „Domeniile de activitate ale acestora sunt: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, restaurante, activităţi ale bibliotecilor şi arhivelor, activităţi generale de curăţenie, spălătorie de textile, fabricarea sucurilor din fructe şi legume, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, alte activităţi referitoare la sănătatea umană – kinetoterapie, activităţi de întreţinere corporală, peisagistică, activităţi fotografice, alte forme de învăţământ, activităţi de alimentaţie catering”, a punctat șeful AJOFM Bihor.
Economia socială acordă prioritate individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului. Cea mai mare parte a profitului este alocată pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivăți sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.
Ruhama – cinci întreprinderi sociale
Fundația Ruhama este prima organizație care s-a atestat ca întreprindere socială, ulterior devenind și organizație cu calitatea de administrator de grant în cadrul unui proiect cofinanțat din Fondul Social European Programul Operațional Capacitate Umană. „Din această calitate, pe parcursul anului 2020-2021, Fundația Ruhama a susținut și a finanțat înființarea a cinci întreprinderi sociale la nivelul județului Bihor, acordând o finanțare de 54.000 euro, una de 68.000 euro, două de 84.000 euro și o finanțare de 100.000 euro. Trei dintre întreprinderile sociale atestate devin întreprinderi sociale de inserție datorită numărului mare de persoane vulnerabile angajate”, ne-a informat Tina Daragiu, directorul executiv al Fundației Ruhama. Prin cele cinci întreprinderi sociale înființate au fost create 19 locuri de muncă, dintre care 15 pentru persoane din grupuri vulnerabile.
Cursul de pregătire pentru calitatea de manager de întreprindere socială în anul 2020, a fost oferit de Fundația Ruhama unui număr de peste 60 de persoane interesate. „Statutul social și nivelul de studii al acestor persoane este divers, un factor comun fiind faptul că toate au absolvit cel puțin 12 clase. Astfel, avem profesori, economiști, asistenți sociali, experți în vânzări, preoți, manageri, etc. Din perspectiva limbii native vorbite de către cursanți, 15% sunt nativi în limba maghiară, 10% dintre cursanți sunt nativi în limba rromani, toți însă folosind curent limba română”, explică directorul Ruhama.
Cele mai multe întreprinderi sociale au fost înființate în domeniul industriei creative (bibliotecă virtuală și un food truck cu componentă culturală), dar și în alimentație publică, servicii de spălătorie auto și turism rural.
„Pregătim un set de propuneri de schimbări legislative pe care le vom comunica parlamentarilor de Bihor. Sperăm să contribuim și prin acest mod la dezvoltarea secotorului economiei sociale”, conchide Tina Daragiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!