Din capitală, Lumina este dusă de preoți la bisericile din țară.
[eadvert]
Pentru Bihor, o delegație condusă de stareța Mănăstirii Sfânta Cruce, Maica Mina, va prelua Lumina de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca.
De la Cluj-Napoca în drum spre Oradea, echipajul se va opri în localitățile mari unde o va împărți preoților.
„După ce trecem de Florești ne așteaptă preoții. Eu vin cu două echipaje. Nu vom sta mai mult de două minute. Fac oprire începând de la Huedin, în zece locuri – la Borod, la Aleșd, la Bratca etc. Utima oprire, la noi, va fi la intrare în Oradea, în sensul giratoriu – unde vin delegații din Salonta și de peste tot. Avem traseul pe care mergem și unde vedem că sunt mai mulți, acolo ne oprim și dăm la preoți, iar ei vor împărți pe toate satele. La Oradea, ne oprim la sensul giratoriu, la ieșire din oraș, pe urmă, mergem la Catedrală (în Centrul Civic – n.r.) și la Mănăstirea Sfânta Cruce și la Mănăstirea Buna Vestire. La Mănăstirea Sfânta Cruce, vom ajunge ușor înainte de miezul nopții.
Eu aduc Lumina în Bihor de peste 10 ani. Lumina lui Hristos vine direct din mormântul Mântuitorului și ajunge în toate satele și în toate casele. Este o mare binecuvântare pentru popor pentru că-i ajută și îi apără și îi ferește de necazuri”, a declarat Maica Mina.
Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă în Bihor de peste 10 ani, iar Maica Mina este cea care se ocupă de aducerea ei în județul nostru.
„ Eu am fost și la Ierusalim și am primit Lumina Sfântă de la Mormântul Sfânt. Și de atunci, eu sunt foarte atașată de jerfa aceasta”, a mai spus Maica Mina.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.
Sărbătoarea bucuriei
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc în această noapte Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor. Aceasta este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
Paştele a fost sărbătorit încă din epoca apostolică. Cuvântul „paşte” vine din ebraicul pesah, care înseamnă trecere.
La evrei Paștele marca trecerea poporului ales prin Marea Roşie, din robia Egiptului în pâmântul făgaduinţei, Canaan. Pentru creștini Paştele este sărbatoarea Învierii Domnului.
Ea este considerată sărbătoarea bucuriei, după cum a spus și Maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci.
„Sărbătoarea Învierii este cea mai mare bucurie. Dacă Hristos nu ar fi înviat, noi nu am fi fost mântuiți. Înaintașii noștri, până la venirea lui Hristos, toți mergeau în Iad. Hristos a făcut jerfa pentru a ne împăca cu Dumnezeu, iar celor care cred în El le sunt deschise porțile Raiului.
Viața pe pământ este o călătorie. Ținta noastră este să ajungem înapoi de unde am venit, la Mântuitorul, la Hristos în Rai. Ori cei de dinainte – moșii și strămoșii se duceau în Iad, pentru că nu exista reîmpăcarea între noi și Dumnezeu. Și împăcarea a făcut-o Hristos. Este cea mai mare jertfă pe care a făcut-o. Chiar dacă veneau îngerii din cer să înlocuiască jertfa Mântuitorului nu era primită, pentru că Iisus a fost și Dumnezeu, și om. Și ca dovadă, ca om a pătimit, dar ca Dumnezeu a înviat. Și Învierea este cea mai mare bucurie pe care a putut-o face pentru omenirea toată, care crede în El, că ne cheamă la El. Să ne bucurăm cu toții de această mare jertfă a Mântuitorului și să nu fie în zadar, căci dacă credem în El, nu e în zadar, ci ne ducem tot la el”, a spus Maica Mina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!