Credincioșii ortodocși o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. Concret, în fiecare an de Paște, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 și 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, iar în primele minute nu frige, dacă ar fi atinsă.
[eadvert]
La Oradea Lumina Sfântă ar putea ajunge cu avionul de la București, iar în caz de vreme nefavorabilă, aceasta va fi adusă de la Cluj, a informat maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.
„Ne vine Lumina și-n acest an, cu avionul, dacă nu sunt turbulențe. Am vorbit și la aeroport și dacă sunt condiții bune de zbor, atunci lasă deschis aeroportul. Dacă nu, vom merge la Cluj”, a declarat Maica Mina.
Dacă vremea va permite zborul, atunci Lumina Sfântă ar putea ajunge la Oradea în jurul orelor 21-22 și va fi oferită delegaților parohiilor din tot județul, prezenți la Aeroportul Oradea.
În situația în care, Lumina va fi adusă de la Cluj, atunci, delegația condusă de maica stareță va pleca spre Cluj în jurul orei 16.00-16.30. De la Cluj, delegația se va întoarce la Oradea. Pe drum însă va face 10-15 opriri în diferite localități, precum: Huedin, Ciucea, Negreni, Bucea, Borod, Borozel, Valea Mare, Aleșd, Săcădat, Tileagd, intrarea în Oradea, dar și la Catedrala din Centrul Civic și cu puțin timp înainte de Înviere, la Mănăstirea Sfintei Cruci.
Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată, în anul 2009, de Patriarhul Daniel.
Prohodul Domnului cu PSS Sofronie
La Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea credincioșii vor asista astăzi, la Denia Prohodului. Această ceremonie, celebrată de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, comemorează moartea și îngroparea lui Isus.
Și pentru că este ziua în care Isus a răscumpărat neamul omenesc de sub păcatul strămoşesc, tradiţia spune că este bine să se ţină post negru.
Mâine dimineața, în biserica Mănăstirii, va fi celebrată Sfânta Liturghie, iar de la 23 începe Acatistul Sfintei Treimi, urmat de Slujba Învierii, în cadrul căreia preoții vor distribui Lumina din Ierusalim.
După Slujba Învierii, de la aproximativ ora 1.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie. Aceasta se va termina la ora 5 dimineața.
În Ziua de Paști, va fi celebrată „A doua Înviere” cu Acatistul, de la orele 11.30-12.00.
„Ne dorim ca toată lumea să aibă Paști frumoase, în liniște și pace. Lumina cea mare a lui Dumnezeu să ne ocrotească și să ne bucurăm de Înviere. Să fim mai buni, cu mai multă dragoste și mai cu credință în Dumnezeu. Să ne bucurăm de Învierea lui Hristos, care a răbdat moarte pe Cruce ca noi să ne mântuim”, a spus Maica Mina.
Trimite articolul
XCe mai e si asta? o noua idila la care sa ne inchiman sau si biserica este olimpiada greaca? au spart unitatea bisericii de rasarit si acuma incep cu olimpiada? mai bine s-ar ocupa de rolul lor nu de inventii fara nici un rost.