Oradea va dispune pentru sezonul rece de 28 de utilaje de deszăpezire. „În cele 28 sunt cuprinse şi cele pentru împrăştierea antiderapantului lichid, cât şi cele pentru împrăştierea antiderapantului solid, dar şi încărcătoarele. În cazul unei situaţii neprevăzute, care ar solicita şi alte utilaje, RER este dispus la suplimentarea acestora” a spus viceprimarul Florin Birta.
Utilajele cu care se vor lupta angajații RER Ecologic Service Oradea au fost prezentate într-o conferință de presă pe teren de către vicemprimarul Florin Birta alături de directorul general al RER Palhegyi Zoltan, directorul de producţie Ionel Ban, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea Emil Bențan, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea Mircea Stejeran, precum şi reprezentanţii Compartimentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi reprezentanţi ai ISU.
Nu putem fi peste tot
În cadrul conferinței, într-o atmosferă destinsă, viceprimarul Birta rememora cu zâmbetul pe buze un dialog cu Ionel Ban în care acesta afirma că „ar dori o iarnă abundentă să demonstreze ce înseamnă dezăpezirea”. Lăsând gluma la o parte, Ban a continuat specificând că „lumea de obicei așteaptă să vadă minuni. Dacă zăpada va cădea dintr-o dată noi nu putem fi peste tot. Lumea trebuie să înțeleagă asta. Vom interveni treptat”.
Florin Birta asigură orădenii că la apariția zăpezii se va interveni în funcție de priorități. Cea mai mare prioritate sunt arterele principale, căile mijloacelor de transport intrările și ieșirile din oraș. Dacă a II-a urgență presupune căile de legătură dintre cartiere, a III-a urgență vizează toate străzile asfaltate din oraș. Străzile neasfaltate reprezintă a IV-a urgență. În cazul în care stratul de zăpadă va fi sub 5 cm se va interveni doar cu antiderapant. Dacă stratul depășește 5cm, plugurile își vor face apariția.
O comisie pentru urgență
Există o comisie care va fi convocată în caz de urgență. Membrii acesteia primesc avertizări meteo de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel se presupune că riscul ca autoritățile „să fie luate prin surprindere” sunt minime. Fiecare utilaj e dotat cu GPS, astfel centrul de control poate observa în timp real evoluția acestora în teren.
Sute de tone de materiale
Legat de materialele ce vor fi utilizate, Ionel Ban a precizat că „momentan, avem în depozitele noastre 800 tone de sare, 50 de tone clorură de calciu şi 300 de tone de nisip. În funcţie de precipitaţiile care vor veni, RER e pregătit să achiziţioneze în continuare soluţii antiderapante. Menţionăm că deja de duminică,13 noiembrie, când a avut loc prima ninsoare în Oradea, utilajele noastre au ieşit în teren pentrua a împrăştia antiderapant”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!