Artistul a expus în premieră la Oradea, în cadrul ediției de anul trecut a Festivalului Național de Artă Naivă.
Originar din Bacău, Donisanu revine la Oradea cu expoziţia „Aparenţă şi esenţă”, care va avea vernisajul joi, 02 august, ora 17:30, la Sinagoga Neologă Sion din strada Independenţei. Evenimentul este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor. Artistul experimentează, de-a lungul timpului, mai multe stiluri şi tehnici, de la peisaj la portret şi chiar cubism. Arta naivă ocupă însă un loc important în creaţiile sale, mai ales după întâlnirea cu Ioan Măric, care îi şi devine profesor.
Arta naivă rezonează din nou, ca în fiecare an în această perioadă, cu sufletele orădenilor, prin expoziţia „Aparenţă şi esenţă” a pictorului naiv Adrian Donisanu, aflată pe simezele Sinagogii Neologe Sion, spaţiu cultural neconvenţional. Pânzele expuse sunt parte dintr-un permanent joc în care aparenţa este uneori esenţă, şi invers.
Pasiunea pentru pictură a influenţat evoluţia artistică a omului Adrian Donisanu şi rafinarea sensibilităţilor sale. Întrebarea este dacă Donisanu ar fi fost Donisanu fără arta naivă, sau în afara sa. Probabil că nu, căci acest gen de artă pare creat special pentru el. Tablourile sale au o trăsătură inconfundabilă: personajele plutesc în cadru, aidoma operelor chagalliene. Din acest motiv, lucrările sale par să se afle într-o continuă… alunecare. Sensurile, reale sau ghicite, glisează cu ironie, dar şi cu inocenţă. În pânzele lui Adrian Donisanu este ba o lume stridentă a spectacolelor, ba una iconoclastă, ba una a mărturisirilor. Un drum care îşi păstrează prospeţimea, nu cade grosolan în păcatul comercialului.
Marile teme iconografice ale artei populare, ba chiar şi ale celei religioase pe alocuri, se îmbină în mod curajos în lucrările artistului. „Nu poţi descrie lumea satului fără o biserică, nu-l poţi desprinde pe ţăran de divinitate, chiar dacă abordez un tablou din perspectivă mai degrabă laică, cu note de umor, iar coloristica, dublată de simbolistică, sugerează toate acestea, sunt ele însele un act de credinţă”, spune autorul. Arta lui militează pentru câştigarea constantă, de către artist, a unor noi modalităţi de comunicare cu privitorul, în acord cu perspectivele actuale asupra acestui gen de artă. Iar culorile… Ce miracol fantezist devin ele în mâna acestui artist naiv, despre care s-a scris mult prea puţin! Expoziţia este cu vânzare şi va sta pe simeze până în 03 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!