La Galerii de Artă-Reperaj.Cetate Oradea este deschisă expoziţia personală de pictură „Lumea dintre graniţe” a Ancăi Ciubăncan, artist plastic din Cluj-Napoca. Artista îi are ca invitaţi pe Darie Dup și Reka Csapo Dup, din Bucureşti, doi sculptori apreciați în peisajul artei contemporane românești. Curatorul expoziţiei este Vioara Bara.
[eadvert]
„Toți trei sunt artiști vizuali care ne familiarizează cu expresivități estetice personalizate – conceptual și stilistic – și care nu fac decât să ne convingă asupra modului prin care fiecare în parte urmărește să rămână el însuși într-o lume a artelor autohtone doritoare de înnoire la nivelul vocabularului plastic. De altfel, trăsătura unificatoare în cazul lucrărilor celor trei este modul sincer și direct care stă la fundamentul mesajelor dorite a fi transmise privitorului, pe de o parte, iar, pe de altă parte, la familiarizarea cu lumi care sunt consistent individualizate în plan artistic și ideatic deopotrivă”, punctează dr. Aurel Chiriac, critic și istoric de artă.
Anca Ciubăncan s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1968. A urmat cursuri de inițiere în artă din copilărie, în cadrul Școlii de Artă, continuând apoi studiile la Liceul de Artă Cluj-Napoca, absolvit în anul 1985. A urmat studiile superioare în domeniul tehnic, , dar interesul pentru artă și pasiunea pentru pictură au rămas ca prezențe constante în preocupările sale, cu multe participări în expoziții.
„Armoniile cromatice gândite de artista din Cluj sunt consecința unor fruste emoții sufletești, așa cum dovedesc titlurile multora dintre lucrări (Lirism grotesc, În noapte – Eu, Mațe, Vertij etc). Totodată, asocierile cromatice nu sunt deloc apăsătoare în compunerea lor, reflectând cu obiectivitate confruntări care au generat atitudini cu caracter negativ sau pozitiv. Pensulația este una liberă în derularea ei, traseele tușelor relevând întotdeauna o eleganță acaparatoare prin organizare compozițională. La rândul ei paleta de culori – uneori dominant caldă alteori dominant rece – regăsibilă în punerile în pagină semnate de Anca Ciubăncan ne transmit forța simțămintelor proprii unei conștiințe ce este încrezătoare în rolul misiunii sale în societate”, subliniază dr. Aurel Chiriac.
În sculpturile lui Darie Lup, criticul de artă spune că descoperă un plastician deloc tributar tradiției în domeniu. Lucrează în lemn, metal şi plastic, arătând interes faşă de instalaţie şi obiect.
„Este o personalitate abandonată experimentului generator de soluții interpretative originale și bine motivate. Omul stă în centrul de interes al artistului vizual, dar un om care astăzi, în percepția sculptorului, a ajuns schilodit fizic și sufletește de apăsarea vremurilor”, precizează Aurel Chiriac, adăugând că prin modul personal de exploatare și asamblare a materialelor cu care lucrează și prin instalațiile concepute, artistul închipuie „o nouă realitate umană care funcționează pe principiile existențiale asumate de artist”.
Prin ceramica expusă, Csapo Reka Dup aduce în prim plan o lume alternativă unde sentimentele lăuntrice ale ființei umane devin determinante în relevarea lor, spune criticul. „Printr-un modelaj de un expresionism mult elaborat și prin procesul de ardere a luat naștere o sculptură care mărturisește suferința. (…) Lucrările semnate de Csapo Reka Dup se particularizează astfel prin forța caracterelor care cred în asumarea destinului”, punctează Aurel Chiriac.
Expoziţia „Lumea dintre granițe” poate fi vizitată până în 16 mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!