Nu dr. Romanul a atacat sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare ci procurorii.
La Curtea de Apel Oradea a început procesul în apel cu inculpatul Constantin Romanul acuzat de luare de mită. Marţi, Curtea de Apel Oradea a decis să menţină măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpat şi a stabilit următorul termen pentru 23 iunie.
Mai trebuie precizat, în contextul ştirii pe care am publicat-o marţi, că nu medicul a atacat cu apel sentinţa de fond pronunţată în aprilie de Tribunalul Satu Mare (2 ani de închisoare cu suspendare), ci procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. De altfel, după pronunţarea sentinţei, avocatul medicului universitar a precizat că acesta a pledat vinovat şi că nu va ataca soluţia Tribunalului Satu Mare.
Fostul prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea a fost pus sub acuzare după ce a fost prins în flagrant, pe 26 iunie 2014, luând de la două studente câte 200 euro, înaintea susţinerii unui examen.
Situaţie interesantă în cauza de corupţie care-l priveşte pe fostul prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea.
În condiţiile în care ar fi părut mai probabilă declararea unui apel de către Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor faţă de sentinţa pronunţată în aprilie de Tribunalul Satu Mare, în cele din urmă dr. Romanul a fost cel care a atacat-o cu apel.
Potrivit portalului Curţii de Apel Oradea, astăzi judecătorii vor lua o decizie privind măsura controlului judiciar iar prima înfăţişare din proces va avea loc pe 23 iunie.
Ieri nu am reuşit să-l contactăm pe avocatul medicului, pentru a ne explica exact ce anume din prima sentinţă l-a nemulţumit pe inculpat câtă vreme a pledat vinovat.
La începutul lunii aprilie, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe dr. Romanul la o pedeapsă de doi ani cu suspendare şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Flagrant cu studente
Fostul prodecan al FMF Oradea a fost reţinut pe 26 iunie 2014 după ce a fost prins în flagrant luând de la două studente câte 200 euro, pentru a le trece la examen. În biroul său de şef al Secţiei Oro-Maxilo-Facială, procurorii PT Bihor au găsit încă 1.600 de euro, proveniţi, cel mai probabil, de la alţi studenţi. Întrucât i s-a făcut rău, dr. Romanul a fost prezentat instanţei pe targă, cu propunere de arestare preventivă. Însă Tribunalul Bihor a decis că procedura judiciară se poate derula cu inculpatul sub control judiciar.
Dintre studenţii prezenţi la examenul din 26 iunie, circa 20 de studenţi au depus mărturie împotriva lui Romanul.
„Se transmitea de la o generaţie la alta de studenţi faptul că pentru a promova examenele la materiile predate de inculpat era necesar ca fiecare să-i transmită o sumă de bani, în euro, cunoscându-se locul, modul de operare şi faptul că după ce inculpatul puncta pe tabel, în dreptul numelui studentului, nota de trecere era asigurată”, se arată în rechizitoriul formulat pentru luare de mită în formă continuată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!