La fel ca și achiziționarea unei locuințe, cumpărarea unei mașini este o decizie importantă, care nu trebuie luată în grabă. Și, cu cât te informezi mai mult, cu atât vei fi mai mulțumită cu decizia luată. În plus, vei simți că ai cheltuit banii pe un automobil care funcționează bine și este sigur pentru întreaga familie. Mai jos, găsești câteva sfaturi utile din care te poți inspira.
Stabilește un buget
Mașinile nou cumpărate își pierd destul de rapid valoarea în primii cinci ani. Așadar, dacă bugetul nu îți permite, alegerea unei mașini second hand este o idee grozavă. După ce ai decis asta, trebuie să te hotărăști câți bani îi aloci și care sunt modalitățile de a o plăti. Pentru asta va trebui ori să economisești bani într-un depozit la termen, ori să iei în calcul un credit/leasing auto care să nu-ți blocheze prea mult finanțele.
Verifică istoricul mașinii
Dacă optezi pentru un vehicul care nu este nou, neapărat ar trebui să-i verifici istoricul. Acesta oferă informații despre accidente, reparații, eventualele rechemări în service și altele. Trebuie doar să obții numărul de identificare (VIN-ul) de la vânzător și să accesezi site-uri de profil pentru a face cercetări. Ține cont de faptul că unele dintre acestea percep taxe pentru informațiile despre mașină, dar, uneori, poți obține gratuit rapoarte de la unii dealeri auto sau vânzători privați.
Fă un test drive
Este normal ca dealerii auto să-și dorească să vândă mașini cât mai scumpe și să încerce să-ți atragă atenția cu diferite opțiuni care sunt mai mult sau puțin folositoare. De aceea, ar fi bine să știi exact ce îți dorești de la viitoarea mașină și să soliciți un test drive. Ideal este să experimentezi mai multe trasee pentru că este diferit modul în care un automobil se comportă pe autostrada față de cel din oraș.
[eadvert]
Fii atentă la orice zgomot ciudat sau la probleme legate de direcție și notează totul. Astfel, vei putea să discuți toate aceste aspecte la negociere.
Pentru un plus de siguranţă, du-o la un mecanic pentru o inspecție completă. Chiar dacă arată și merge bine la drive test, nu știi niciodată ce se întâmplă sub capotă. În cazul în care vânzătorul ezită sau se supără dacă îi ceri acest lucru, atunci este un mare semnal de alarmă și este posibil să aibă ceva de ascuns.
Negociază
Ca și în cazul unui credit ipotecar, informează-te despre toate dobânzile pe care le ai de plătit când vine vorba despre finanțarea auto.
Însă, dacă vrei să plătești cu bani gheață, oferă-i vânzătorului un preț pe care ești dispusă să îl plătești pentru mașină. Dar, acest preț ar trebui să fie mai mic decât cel la care te-ai gândit inițial, astfel încât să existe loc pentru negociere.
Totuși, dacă vânzătorul nu reduce prețul, eventual, poți să renunți la mașină. În acest caz, trebuie să vezi dacă altcineva sau un un alt dealer vinde aceeași mașină la un preț mai bun.
Advertorial Win5221/10
Citiți principiile noastre de moderare aici!