Lucrările au început pe 24 februarie pentru realizarea pasajului suprateran de la intrare în comuna Oșorhei. La momentul publicării acestei știri, stadiul lucrărilor este de 40%, fiind realizată toată infrastructura acestui pasaj, lucrându-se în această perioadă la suprastructură. Muncitorii vor realiza și o bandă suplimentară pentru viraj la stânga în mijlocul localității Oșorhei, la intersecție cu Drumul Județean 77E, care pleacă din centrul localității spre Copăcel. În același timp, vor fi amenajate și șase treceri cu iluminat LED pe acest tronson, de la pasaj și până la ieșire din Oșorhei, precum și un sens giratoriu.
Potrivit președintelui interimar al CJ Bihor, Mircea Mălan, pasajul din Oșorhei este „primul pasaj din cele opt pasaje pe care Consiliul Județean Bihor le va realiza în următoarea perioadă pentru a crește siguranța traficului, a reduce timpul petrecut în trafic și a reduce poluarea în zona orașului Oradea și în zona metropolitană”.
„Pasajul este proiectat pentru a permite și traficul greu, va avea o lățime a carosabilul de 8,5 metri. De asemenea, pasajul are cinci deschideri și o lungime totală de 437 de metri (rampele împreună cu pasajul propriu-zis) și după ce el va fi finalizat, împreună cu cei de la CNAIR, împreună cu Poliția Rutieră vom lua cele mai bune decizii pentru ca în această zonă traficul să fie reglementat corespunzător”, a explicat Mircea Mălan.
Autoritățile au obținut o finanțare europeană în valoare de 28 de milioane de lei pentru construirea pasajului din Oșorhei, constructorii fiind asocierea de firme Freyrom și Procons și alte două companii. Termenul de finalizare este luna noiembrie, însă, președintele CJ Bihor a susținut că „cel târziu în luna august acest pasaj va fi dat în funcțiune”.
Până la începerea proiectului, prin Oșorhei circulau peste 24.000 de vehicule în decursul a 24 de ore, făcând astfel Oșorheiul cea mai aglomerată zonă din județ.
Inelul metropolitan de nord, în fază de licitație
Inițial, autoritățile au propus trei trasee diferite pentru viitorul inel metropolitan:
-
Primul traseu (T1), cu o lungime de 17,1 km și pornește din zona cartierului Tineretului din Oradea, traversează râul Crișul Repede în dreptul Uzinei de Apă din zonă. Traseul urcă dealul Podgoria, ocolește localitățile Săldăbagiu de Munte și Paleu, iar la capăt se conectează cu Centura Biharia, prin drumul de legătură dintre Paleu și centură.
-
Traseul 2 (T2), cu două posibilități de pornire: T2A (16,4 km) și T2B (14,9 km). T2A începe de la ieșirea din Oradea, înainte de localitatea Oșorhei, unde va fi amenajat un nou sens giratoriu, iar de acolo drumul ocolește zona locuită din Oșorhei și se apropie de localitatea Fughiu. T2B pornește din sensul giratoriu existent la intersecția cu drumul de Fughiu și Centura Oșorhei, ocolind localitatea Fughiu. Traseul traversează râul Crișul Repede în amonte de baraj și necesită construirea a două poduri, peste Crișul Repede și un canal adiacent, urcând apoi dealul Podgoria printr-o zonă nelocuită și ocolind localitățile Săldăbagiu de Munte și Paleu. Această variantă se conectează direct cu Centura Oșorhei și Inelul metropolitan de sud.
-
Al treilea traseu (T3) are o lungime de 17,6 km și diferă de T2 prin conectarea sa directă cu DN1. Acesta ar ocoli complet localitatea Fughiu și ar începe din zona benzinăriei Lukoil de la ieșirea din Oșorhei, în direcția Aleșd.
În cadrul conferinței de presă, Mircea Mălan a precizat că inelul metropolitan de nord va porni din Oșorhei (va fi realizat cel de-al doilea traseu), fie din zona pasajului, fie cu un kilometru sau doi mai spre Cluj. Momentan, autoritățile derulează o licitație care vizează realizarea studiului de fezabilitate, pe baza căruia se va decide de unde va pleca viitorul inel metropolitan de nord.
Următorul pasaj: Tudor Vladimirescu – Oneștilor
Întrebat de jurnaliști, Mircea Mălan a precizat că cel mai probabil în perioada următoare vor fi demarate lucrările la pasajul de la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu – Oneștilor.
Drumul spre Fughiu, reabilitat
Potrivit primarului comunei Oșorhei, Ioan Gligor drumul care duce spre Fughiu va fi reabilitat, însă doar după finalizarea lucrărilor desfășurate de către Compania de Apă. Proiectul, cel mai probabil nu va fi început în cursul acestui an.
Trimite articolul
XSpor la muncă în continuare