La eveniment au fost prezenți primarul Oradiei, Florin Birta, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, precum și Ionuț Pop, managerul proiectului și Cristina Cuceu, coordonatorul echipei de proiectare.
„Marcăm o zi importantă astăzi pentru sănătatea orădeană și bihoreană pentru că suntem pentru a da drumul efectiv construcției Spitalului de Boli infecțioase și Pneumofiziologie din Oradea”, a transmis primarul Oradiei, Florin Birta.
Valoarea totală a proiectului „Construire Spital Boli Infecțioase și Pneumologie, Dispensar TBC și Funcțiuni conexe” este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus), finanțarea nerambursabilă fiind de 95%. În cheltuieli sunt incluse, pe lângă proiectarea și execuția lucrărilor, și achiziția de echipamente medicale, mobilier, dotări IT, soft-uri, dirigenția de șantier.
„În următoarele zile demarăm lucrările de săpătură generală pentru etapa de infrastructură, urmată de turnarea radierului și tot ce înseamnă elevații până la cota 0. Apoi, suprafața pe care se desfășoară această conferință de presă este un amplasament de aproximativ 25 de mii de metri pătrați, din care spitalul va ocupa aproximativ 10 mii de metri pătrați. În jurul spitalului vor fi amenajate parcări la sol pentru mașini și biciclete. Spitalul va dispune de asemenea, la partea de subsol de parcarea subterană. Ansamblul spitalului este compus din patru clădiri conectate la nivelul etajelor inferioare, astfel încât să permită o flexibilitate pentru viitoarele adaptări”, a explicat managerul proiectului, Ionuț Pop.
Lucrările vor fi executate de asocierea de firme formată din Construcții Erbașu, Terra Gaz Construct și Concelex. Termenul pentru realizarea părții de proiectare este de 6 luni, iar pentru execuția lucrărilor de 30 de luni.
„Avem o clădire de aproximativ 50 de mii de metri pătrați, una dintre cele mai importante clădiri din domeniul medical în România care efectiv se execută. Spre deosebire de condițiile cu care suntem obișnuiți în spitalele noastre, cu saloane de cinci paturi, aici avem saloane de unu și două paturi”, a precizat Cristina Cuceu, coordonatorul echipei de proiectare.
Dotări moderne
Așa cum au mai relatat reporterii Bihon, capacitățile noului spital de boli infecțioase și pneumofiziologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator modern.
Spitalul va avea 4 etaje și va fi dotat cu minimum 218 paturi, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, în funcție de necesități. În plus, vor fi 20 de paturi pentru regimul de spitalizare de zi și 11 pentru terapie intensivă, ajungându-se astfel la un maximum de 326 de paturi.
Totodată, spitalul va avea și un compartiment special pentru urgențe, unde va fi amenajată o cameră de gardă pentru mai multe specialități medicale: boli infecțioase, pneumofiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații cu funcții educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc). Va exista și un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.
Spitalul va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum și din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.
Accesul auto se va realiza direct din strada Vlădeasa. Vor fi construite 175 de locuri de parcare pentru mașini și 139 pentru biciclete, distribuite în parcarea subterană și cea de la nivelul solului.
Trimite articolul
XDoamne ajuta. E bine pt oradeni.
-
Mai ales ca la ce poluare/praf e in orasul unde doar masina e importanta, bolile pulmonare se vor inmulti, asa ca vor fi clienti cu duiumul.
Felicitari domnului Ilie Bolojan, sănătate, succes și putere de muncă să facă pentru Oradea și Bihor tot ce și-a propus! Cu siguranță domnul Ilie Bolojan ar fi un foarte bun premier pentru țara asta, dar noi avem nevoie de domnia sa aici. Are idei foarte bune și se ține de cuvânt, cum nu știu să fie alt politician sau administrator în țara asta. Dumnezeu să-i dea sănătate! Orădenii și bihorenii au cu cine se mândri!
-
Tot ce atinge moare si e distrus. E ca ciuma.iesiti naibii din oras sa vedeti orasele din jur, apoi vorbiti. La ce medicina avem in oras , e vai de noi. Ca si ale domenii
-
Ura Uraa Uraaa!
Aplauze furtunoase
Pueti face cate vreti cat timp actul medical, medicii sunt zero. La judetean ati redus la jumate nr de paturi, astepti o luna sau doua sa te poti interna. O mare mizerie sistemul medical in Oradea. Vai doamne spital nou unde se comaseaza alte 2 spitale cu un nr de paturi mai mic, sa fie eficient sa nu cheltuie banii de pasaje
-
Absolut adevarat, degeaba avem spital si aparatura medicala moderna daca medicii din Oradea sunt slab pregatiti 🙁