La conferință au participat Mircea Mălan, președintele interimar al Consiliului Județean Bihor, și reprezentanții companiei SC PORR CONSTRUCT SA, firma responsabilă de execuția lucrărilor.
Mircea Mălan a subliniat importanța acestui proiect în contextul dezvoltării infrastructurii rutiere a județului și a mobilității între principalele localități: „Stadiul lucrărilor este de 85%. S-a turnat asfalt, în diferite straturi, pe toată lungimea de 8 kilometri a acestui proiect”, a declarat Mircea Mălan.
Acest inel reprezintă, practic, a doua centură a municipiului Oradea, pe partea de sud. Scopul său este de a reduce timpul petrecut în trafic, de a diminua poluarea și de a crea oportunități de dezvoltare pentru zona traversată de traseu.
Bretea de legătură cu centura Sânmartin
„Un aspect important este faptul că, în parteneriat cu Primăria Sânmartin, vom realiza o bretea de legătură între acest inel metropolitan și centura comunei Sânmartin, care este deja finalizată. Astfel, traficul greu va putea urca sau coborî pe inelul metropolitan și, respectiv, pe DN76 Oradea–Deva. Astăzi, proiectul presupune să coboare în sensul giratoriu de la Cordău și să treacă pe acel drum care trece prin complexul President, ceea ce creează disconfort și probleme de trafic. De aceea, am conceput această nouă bretea”, a explicat președintele interimar al Consiliului Județean Bihor.
Este posibil ca breteaua de legătură, cu o lungime de 850 de metri, să nu fie finalizată până la expirarea termenului contractual, 29 iulie. Totuși, porțiunea principală a proiectului va fi finalizată cu aproximativ o lună înainte de acest termen.
Breteaua nu făcea parte inițial din contractul de execuție, însă „a fost prinsă ca parte din acest proiect pentru a nu mai derula altă licitație, dar finanțarea este asigurată de către Consiliul Județean și de către Primăria comunei Sânmartin”. Valoarea totală fiind de 8,4 milioane de lei.
Reprezentanții firmei PORR CONSTRUCT au declarat că lucrările sunt în grafic și că vor fi finalizate înaintea termenului stabilit: „Avem în jur de 100 de muncitori mobilizați și aproximativ 30 de utilaje, 30 de basculante”, au declarat aceștia.
Valoarea contractului pentru acest lot este de 81.688.374,45 lei, fără TVA. Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, din fonduri alocate Municipiului Oradea și Consiliului Județean Bihor. Din totalul investiției, 80% reprezintă contribuția guvernamentală, iar restul de 20% este asigurat de autoritățile locale – Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!