Clădirea cunoscută drept Palatul Finanțelor sau fosta Policlinică Mare a intrat în reparații capitale în august 2022, după două licitații. Primul contract semnat pentru reabilitarea clădirii a fost reziliat de actuala conducere a Consiliului Județean Bihor, după ce aceasta a spus că ar dori să refacă proiectul, pentru a-l putea realiza cu fonduri europene.
„Oamenii sunt serioși, se lucrează susținut și bine. E mult de muncă la pereții de consolidare. S-au demolat și pereții de structură de la etajul 2, acolo unde se va face sala de ședințe a Consiliului Județean. Se lucrează la refacerea ornamentelor, s-au luat mulaje după cele care s-au păstrat”, ne-a spus Cristian Pușcaș, arhitectul lucrării.
[eadvert]
„Reparațiile capitale presupun de la lucrări de consolidare, la înlocuirea tuturor instalațiilor existente și a tâmplăriei care nu mai poate fi restaurată, până la izolarea termică a fațadei, reparații la învelitoare și instalarea unui sistem de încălzire nou, inclusiv cu surse regenerabile. Fiind o clădire de patrimoniu, o clădire foarte frumoasă din punct de vedere arhitectural, ne propunem să restaurăm absolut tot ceea ce se poate păstra original. De la uși, la ornamente, părți din pavaj și alte elemente. Acum se lucrează intens la refacerea ornamentelor”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, în cadrul unei conferințe de presă.
După finalizarea lucrărilor, clădirea va adăposti birourile Consiliului Județean Bihor și instituțiile din subordinea acestuia, precum Direcția Arhitectului Șef, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor sau Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.
Vicepreședintele CJ Bihor a spus că se lucrează și la compartimentarea clădirii, în funcție de activitățile desfășurate de fiecare departament al instituției, instituția urmărind să amenajeze birourile în așa fel încât cetățenii să poată interacționa cât mai eficient cu angajații Județului. Spațiul dedicat interacțiunii cu publicul urmează să fie amenajat la parterul imobilului.
Valoarea totală a proiectului este de peste 44 de milioane de lei, iar durata lucrărilor este de 31 de luni, începând cu 1 august 2022. „Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027. A fost deja depusă o cerere de finanțare pe Componenta 5 – Valul Renovării din PNRR”, a transmis CJ Bihor.
Lucrările la fosta Policlinică Mare sunt realizare de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor. Reabilitarea presupune lucrări de consolidare, recompartimentări și finisaje interioare, intervenții la șarpanta exterioară, la fațade, vor fi refăcute instalațiile electrice, sanitare și termice, precum și cele de securitate la incendiu. Vor fi realizate și amenajări exterioare și vor fi extinse anumite spații prin mansardare. CJ Bihor a precizat că se va pune accent pe creșterea eficienței energetice a clădirii.
„Prin reabilitarea clădirii, protejăm patrimoniul emblematic al orașului. Una din cele mai frumoase clădiri din Oradea, construită în perioada antebelică, pe colțul din stânga intrării pe artera principală, va fi un reper arhitectural după refacere”, a declarat anul trecut Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice este un monument istoric construit în perioada 1899 – 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial.
Licitat de 2 ori
Asocierea de firme Drum Asfalt SRL, Trameco SRL, Constructorul Sălard SRL a câștigat prima licitație pentru reabilitarea clădirii în anul 2020. Fosta conducere a CJ Bihor, sub conducerea lui Pásztor Sándor, plănuia să refacă imobilul printr-un credit, investiția fiind atunci în valoare de 24,8 milioane de lei.
Câteva luni după desemnarea câștigătorului, instituția, aflată de această dată sub conducerea lui Ilie Bolojan, a convins constructorii să renunțe la lucrări fără pretenții materiale, motivând că se dorește reabilitarea cu fonduri europene, astfel încât Județul să plătească doar 2% din suma totală necesară proiectului. „Vom revizui studiul de fezabilitate pe eficiență energetică, îl vom supune aprobării în plenul Consiliului Judeţean şi îl vom depune pe axa de eficienţă energetică imediat după 1 ianuarie”, a anunțat atunci președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. Între timp, a fost organizată a două licitație, aceasta fiind adjudecată tot de firme din Grupul Selina, la fel ca prima. Deocamdată, lucrările sunt plătite din bugetul CJ Bihor, până când instituția va reuși să atragă fondurile nerambursabile.
Trimite articolul
XPozele sunt ok. Dar din pacate fara fonduri, nu au avansat prea mult. Betoanele turnate arata ok, si grinzile metalice grunduite (la grinzi glumeam). Oare o evaluare seismica s-a facut? Placa din beton, turnata peste zidarie, da semne de intrebare.