Consiliul Județean Bihor construiește mai multe bazine didactice de înot în șase localități: Nucet, Salonta, Beiuș, Ștei, Marghita și Valea lui Mihai. Cel de la Nucet, cu termen inițial de finalizare în luna februarie 2022, a fost recepționat săptămâna trecută. Restul ar urma să devină operaționale la sfârșitul lui septembrie, potrivit unui comunicat al instituției, în condițiile în care termenul inițial de finalizare era: luna martie pentru cele din Beiuș și Marghita, luna aprilie pentru Valea lui Mihai și Ștei, respectiv luna iulie pentru bazinul din Salonta.
[eadvert]
Până anul trecut, comunicatele venite de la CJ Bihor cu stadiul lucrărilor la bazine făceau referire și la termenul de predare. Începând cu acest an, când a devenit evident că termenul limită nu va fi respectat, această informație a lipsit din comunicatele de presă.
În urma unei solicitări făcute de Jurnal bihorean, directorul Agenției de Dezvoltare Durabilă (ADD) Bihor, Vitályos Barna, ne-a informat că întârzierile la bazinele de înot au mai multe cauze, „printre care găsim unele specifice investițiilor noastre, dar și cauze apărute în mod general în majoritatea proiectelor derulate de autorități ale statului”.
Modificări, război și pandemie
Una dintre ele ar fi modificările făcute la proiectul tehnic, în timpul execuției. Potrivit sursei citate, aceste modificări au fost realizate pentru „optimizarea investiției prin raportare la situația de fapt din teren, imprevizibilă la nivel de detaliu în momentul întocmirii proiectului tehnic”. O altă cauză a fost termperatura scăzută din timpul iernii, ceea ce a dus la suspendarea lucrărilor pe anumite perioade. A treia cauză a fost lipsa utilităților pentru organizarea de șantier. „Criza generată de virusul SARS-CoV-2, care pe lângă că a încetinit ritmul execuției lucrărilor, mai ales la începutul pandemiei, când șantierele în UE au fost blocate ca urmare a declarării stării de urgență la nivel național, dar și la nivel european, care a generat totodată un ritm foarte greoi de aprovizionare cu materiale de construcții”, a explicat directorul ADD. Întârzierile la construcția bazinelor au venit și ca urmare a războiului din Ucraina. „Criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre a afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană, având în vedere că Ucraina este principalul furnizor și producător de oțel și materie primă pentru piața europeană a construcțiilor”, se arată în documentul semnat de Vitályos Barna.
Sursa citată mai precizează că războiul și pandemia au dus la „o creștere semnificativă a prețurilor la materiale, determinând creșteri și de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură, cum sunt oțelul, fierul-beton etc., care s-au reflectat în indicele de cost total în construcții. Ete un indice compozit, care cumulează impactul creșterii cheltuielilor materiale, de manoperă, utilaje și transport asupra prețului contractelor de achiziție, ceea ce a generat probleme în logistica de aprovizionare și de derulare a investițiilor”. Conflictul din țara vecină a dus și la creșterea prețului la echipamentele și utilaje.
Ca urmare, contractele pentru execuția bazinelor au fost prelungite, ultimul termen fiind 28 iulie 2022, fără să fie aplicate penalități, deoarece întârzierile au fost generate „în mare parte sau chiar în totalitate de elemente imprevizibile și neimputabile executantului”. „Totodată este de notorietate faptul că valorile de investiții au generat un profit foarte mic pentru executanții acestor investiții, astfel încât aplicarea de penalități ar fi generat ruperea unui echilibru contractual între părți și ar fi produs atât blocaje mai lungi în execuție, cât și probabil costuri mai ridicate pentru conservarea șantierului până la identificarea de noi soluții și apoi reluarea la prețuri concurențiale stabilite la nivelul de piață din momentul acela”, a explicat directorul ADD.
Costuri de funcționare
Complexele didactice din Săcueni, Beiuș, Ștei, Marghita, Salonta și Valea lui Mihai sunt prevăzute cu două bazine de înot, cu dimensiunile de 25×12,5 metri, respectiv 6×12,5 metri, cu grupuri sanitare, vestiare și tribune. Bazinul din Nucet este de tip semiolimpic, cu dimensiunea de 25×12,5 m. Bazinul de la Săcueni a fost primul finalizat și a fost deja predat primăriei pentru administrare. Bazinul din Salonta este realizat de SC Davinci SRL, iar în celelalte localități firma care execută lucrările este Costa Voc Impex SRL. Bugetul total alocat acestor proiecte este de 35,7 milioane de lei.
După finalizare, cheltuielile de întreținere și exploatare cad în sarcina primăriilor. Reprezentanții CJ Bihor nu au făcut o estimare a acestor cheltuieli. „Nu cunoaștem precis costurile, întrucât exploatarea lor revine în sarcina fiecărei autorități locale beneficiare. Potrivit informațiilor comunicate nouă de către Primăria Orașului Săcueni, care are în funcțiune bazinul la data prezentei, cheltuielile de întreținere sunt de aproximativ 8.000 de Euro/lună”, a transmis directorul ADD.
Trimite articolul
XCate scuze mai gasiti ???
Nerusinatilor !!!
Dând mereu vina pe lup, e convenabil pentru oi.